Warning: Memcache::addserver() expects parameter 2 to be long, string given in /home/httpd/vhosts/sophieonline.nl/httpdocs/libraries/joomla/cache/storage/memcache.php on line 84
December 2014
Sophie
Sophie Sophie


Vraag nu een
GRATIS
proefnummer aan!

Vraag nu een gratis proefnummer aan!
Missie
Soφie is een uitgave van de Stichting voor Christelijke Filosofie. Zij biedt een intellectuele uitdaging door kritisch na te denken over actuele onderwerpen, geïnspireerd door de christelijke traditie.

Redactie
ing. P. de Boer
dhr. A. Deddens
mevr. drs. E.J. van Dijk
mevr. drs. M. Doornenbal
mevr. drs. R. Ebbers-van Aalst
dr. J. Ester
drs. I.D. Haarsma
prof. dr. J. Hoogland
dhr. A. Janse
dr. ir. R.A. Jongeneel
mevr. drs. D.G. Rots
dr. P.H. Vos
dr. K. van der Zwaag

December 2014Benevens veel vee PDF Print Email
Written by   
Read more...
 
Kunnen we iets leren van het paradijs? PDF Print Email
Written by   

In dit artikel nemen we twee visies met betrekking tot voedsel en landbouw onder de loep: die van Louise Fresco, bestuursvoorzitter van Wageningen Universiteit en Research Center, zoals ze die vertolkte in Hamburgers in het paradijs; en die van Egbert Schuurman, emeritus hoogleraar christelijke filosofie aan Wageningen Universiteit en auteur van het boek Geloven in wetenschap en techniek (1998). Opvallend is dat zowel bij Fresco als bij Schuurman de metafoor van het paradijs een rol speelt.

 
Ik heb bewondering voor de manier waarop Fresco communiceert PDF Print Email
Written by   

Het interview met Schuurman vindt plaats op een mooie nazomerdag. We zitten in de prachtige tuin van huize Schuurman in Breukelen. Hoewel de familie Schuurman nog maar kort terug is van vakantie ligt de tuin er prachtig bij met veel bloeiende fuchsia’s. Schuurman heeft zelf een computergestuurd irrigatiesysteem in zijn tuin aangelegd, waardoor de planten heel gericht van vocht worden voorzien. Het resultaat mag er zijn.

 
Hoe wordt ons voedsel gemaakt en kan het ook anders? PDF Print Email
Written by   

In deze bijdrage wil ik kort schetsen hoe de grootschalige landbouw in de geschiedenis tot stand is gekomen. Vervolgens ga ik op verschillende niveaus na waardoor deze landbouw zich kenmerkt en aan welke normativiteit de landbouw zou moeten voldoen.

 
De vraag van Soφie: Hoe overbrug je de afstand tussen de top en 'de groep'? PDF Print Email
Written by   

Sophie Zenuni werkt als beleidsmedewerker op het hoofdkantoor van de ’s Heeren Loo Zorggroep. Haar vier jaar oudere zus leeft in een woongroep voor mensen met een verstandelijke beperking n Monster, in een van de huizen van ’s Heeren Loo. Een groter contrast dan tussen die twee werelden is voor Sophie nauwelijks denkbaar. Hoe kan de afstand tussen die werelden worden overbrugd? En moet dat eigenlijk wel?

Read more...
 
Levenskunst en kookkunst in de donkere dagen PDF Print Email
Written by   

In Nederland staan christenen niet als levensgenieters bekend. Het woord ‘calvinistisch’ wordt maar al te vaak gebruikt om de sobere levensstijl van de protestanten aan te duiden. Zelfs christenen hoor ik – met een verontschuldiging – het woord ‘calvinistisch’ in deze negatieve betekenis gebruiken. Zijn we – om Calvijn (Institutie, III, X, 2) te citeren – dan vergeten dat God alles geschapen heeft voor ‘ons welzijn’? Dat hij het voedsel niet alleen geschapen heeft voor ‘de nooddruft’ maar ook voor ‘genieting en blijdschap’?

 
Rechtvaardigheid en wereldvoedselvoorziening PDF Print Email
Written by   

In dit artikel willen we de economie van vraag en aanbod, productie en behoeftevoorziening van voedsel nader onder de loep nemen vanuit het gezichtspunt van wat rechtvaardig is. Daarbij gaat het om een kleine, economische ethiek van de wereldvoedselvoorziening en de gevolgen daarvan voor het beleid.

 
Eten = natuur + cultuur PDF Print Email
Written by   

Het doen van onze dagelijkse behoeften is iets waarvoor wij het liefst de verborgenheid zoeken. De bijbehorende geuren en geluiden houden wij het liefst ‘dichtbij onszelf’. En dat geldt wel voor meer dingen waarin onze ‘natuurlijkheid’ het dichtst aan de oppervlakte komt. Misschien is ook wel het grootste onderscheid tussen dieren en mensen dat dieren onbekommerd hun natuur en instincten volgen zonder de sporen daarvan uit te wissen, terwijl mensen in die zaken altijd de luwte zoeken en kiezen voor de luchtverfrisser.

Read more...
 
Debat: Zo groen mogelijk of zo veel mogelijk voedsel? PDF Print Email
Written by   
Read more...
 
Herman van Praag: Religie is geen kletspraatje PDF Print Email
Written by   

Emeritus hoogleraar psychiatrie Herman van Praag spreekt over zijn visie op het vak, op het leven, over zijn kampervaringen en over de positieve betekenis van religie.

 
Henri Bergson en de tijd PDF Print Email
Written by   

Hoe is het te verklaren dat de Franse filosoof Henri Bergson (1859-1941) zich met het verschijnsel van het lachen bezighield? Is dit niet een oppervlakkig onderwerp voor een serieuze filosoof? Wie iets meer van Bergsons belangrijkste onderwerpen afweet, alvorens zijn boek Le Rire – Essai sur la signification du comique uit 1900 te lezen, zal zich over deze keuze niet verbazen.

 
De Sophietjes deden het goed! (1) PDF Print Email
Written by   
Read more...
 
De uitdaging van Herman van Praag PDF Print Email
Written by   

Herman van Praag houdt van compositie. Dat komt niet alleen voort uit de literaire bron waaraan hij zich, gelijk veel familieleden, gelaafd heeft, maar ook uit zijn streven naar helderheid en overzicht in zijn professionele werk als psychiater. Een bespreking van Net voorbij de rede, zijn jongste boek.

 
Verborgen vooronderstellingen in wetenschap en filosofie PDF Print Email
Written by   

De faculteit Cultuur- en maatschappijwetenschappen van de Universiteit Maastricht heeft een aanvullend onderwijsaanbod ontwikkeld voor talentvolle studenten die hun kennis en inzicht willen verbreden en verdiepen – het zogeheten honours programme. Ik ben een van de docenten van dit programma. Mijn cursus gaat over ‘verborgen vooronderstellingen in wetenschap en filosofie’. De groepen zijn altijd klein: drie tot vijf studenten. Het is een bijzonder leuke cursus. Veel studenten komen binnen met de overtuiging dat er geen ‘verborgen vooronderstellingen’ zijn en dat rationele activiteiten als wetenschap ‘zichzelf legitimeren’.

 
Smetvrees PDF Print Email
Written by   
Read more...
 
Angelsaksische bestsellers veroveren Nederlandse markt PDF Print Email
Written by   

Ze heten in de volksmond al Tim & Tom. Twee bijzonder populaire theologen uit het Angelsaksische taalgebied, Tim Keller en Tom Wright, die voor Nederlandse bestsellers zorgen. Een verkenning van een opmerkelijk duo.

Read more...
 
Wie wil er nu nog carnivoor zijn? PDF Print Email
Written by   
Read more...
 


Sophie