Warning: Memcache::addserver() expects parameter 2 to be long, string given in /home/httpd/vhosts/sophieonline.nl/httpdocs/libraries/joomla/cache/storage/memcache.php on line 84
December 2013
Sophie
Sophie Sophie


Vraag nu een
GRATIS
proefnummer aan!

Vraag nu een gratis proefnummer aan!
Missie
Soφie is een uitgave van de Stichting voor Christelijke Filosofie. Zij biedt een intellectuele uitdaging door kritisch na te denken over actuele onderwerpen, geïnspireerd door de christelijke traditie.

Redactie
ing. P. de Boer
dhr. A. Deddens
mevr. drs. E.J. van Dijk
mevr. drs. M. Doornenbal
mevr. drs. R. Ebbers-van Aalst
dr. J. Ester
drs. I.D. Haarsma
prof. dr. J. Hoogland
dhr. A. Janse
dr. ir. R.A. Jongeneel
mevr. drs. D.G. Rots
dr. P.H. Vos
dr. K. van der Zwaag

December 2013De onbewogen beweger PDF Print Email
Written by   
Read more...
 
Is de journalistiek de waakhond van de democratie? PDF Print Email
Written by   

Journalistiek is de waakhond van de democratie. Dat is een ideaalbeeld dat je nogal eens tegenkomt als het gaat over de maatschappelijke functie die journalisten hebben. Maar hoe realistisch is dit beeld? En hoe wenselijk is het dat journalisten zich opstellen als controleurs van de macht? In dit artikel wordt een pleidooi gevoerd voor een betrokken journalistiek die weet heeft van de sociale en culturele verbanden waarbinnen zij functioneert.

 
Is je best doen het beste? PDF Print Email
Written by   
Read more...
 
'Ik geloof niet in één waarheid' PDF Print Email
Written by   

Leggen media de waarheid bloot? Bestaat er wel één waarheid? En heeft het einde van de papieren krant invloed op waarheidsvinding? In gesprek met prof. drs. Jeroen Smit (1963), hoogleraar journalistiek in Groningen en auteur van Het drama Ahold en De prooi.

 
De vraag van Soφie: Wat is een goede manier om kinderen te laten luisteren? PDF Print Email
Written by   

Sophie Leffers heeft thuis drie kinderen. Daarnaast heeft ze er als kinderwerker tientallen onder haar hoede, van kinderen uit onveilige thuissituaties, de groep ‘Piep zei de muis’, tot een club pubermeiden, ‘Girlsstuf’. Wat is een goede manier om hen te laten luisteren, is de dagelijks terugkerende vraag voor haar.

Read more...
 
De kunst van het framen PDF Print Email
Written by   

De media hebben betrouwbare boodschappers nodig, is de pointe van het essay van Jan Hoogland.

 
Sonia in Granada PDF Print Email
Written by   
Read more...
 
De ramp heeft zijn onschuld verloren PDF Print Email
Written by   

Aardbevingen, stormvloeden, vulkaanuitbarstingen gebeuren onophoudelijk. Toch komt de ene ramp in de geschiedenisboeken en de andere niet. De aardbeving in Lissabon van 1 november 1755 markeert de Verlichting. Zij staat symbool voor het einde van het geloof in een God die het kwaad van mensen straft door in te grijpen in de natuur. De tyfoon Haiyan van 8 november 2013 is als eerste wereldwijd geframed als een ramp die het gevolg is van menselijk ingrijpen in de natuur. Daarmee is een natuurramp na ruim 250 jaar weer een moreel kwaad.

 
Vleeseters zijn asociale hufters PDF Print Email
Written by   

Media zijn geen kritische waakhond maar helpen wetenschappers als Diederik Stapel en Roos Vonk juist in het zadel. Journalisten smullen als ze het nieuws doorgeven dat vleeseters asociale hufters zijn.

 
De val van Bram Moszkowicz en het verschil tussen recht en moraal PDF Print Email
Written by   

Bram Moszkowicz is het slachtoffer geworden van een trend die hij zelf creëerde: het voor de camera brengen van de rechtszaal.

Read more...
 
Is er nog waarheid in de mediacratie? PDF Print Email
Written by   

Eén van de belangrijkste taken van de journalistiek is op objectieve wijze de waarheid aan het licht brengen. Maar wat is daar nog van over als journalistiek verworden is tot een nieuwsfabriek waarin kijkcijfers en lezersaantallen, advertentie-inkomsten en verkoopcijfers, spektakel en vermaak de maat vormen in plaats van inzicht in de wereld om ons heen (Rob Wijnberg)?

 
Debat: Framing - je kunt er niet omheen PDF Print Email
Written by   

‘Framing is een overtuigingstechniek. De techniek bestaat eruit woorden en beelden zo te kiezen, dat daarbij impliciet een aantal aspecten van het beschrevene worden uitgelicht. Deze uitgelichte aspecten helpen om een bepaalde lezing van het beschrevene of een mening daarover te propageren. Zowel in de politiek als in de reclame wordt framing bewust (en onbewust) ingezet.’ (Bron: WIkipedia)

Read more...
 
Willem Alexander, koning van de participatiesamenleving PDF Print Email
Written by   

Niet slecht: een eerste troonrede en dan ook nog in een inspirerende context een neologisme introduceren, participatiesamenleving. Geen wonder dat het verkozen werd tot ‘Woord van het jaar 2013’.

 
De framing van Kerst en zwarte Piet in Duitsland PDF Print Email
Written by   

De beleving van de lichamelijkheid van Jezus zorgt voor een opgewekte concreetheid in de viering van Kerst, dat in Duitsland ook veel trekken van ons sinterklaasfeest heeft, is de stelling van Hans Ester.

 
Zondebok achter het stuur PDF Print Email
Written by   

Deze zomer verongelukte een hogesnelheidstrein in Spanje. Het filmpje van de beveiligingscamera stond binnen no time op internet. De machinist bekende vervolgens dat hij te hard had gereden. De zondebok zat dus achter het stuur. Einde verhaal. Althans, in de media. Voor mij begint het dan juist.

 
Framing is een ethisch laakbare vorm van editing PDF Print Email
Written by   

Wat is de fijne lijn tussen editing en framing? Je zou kunnen zeggen dat framing altijd editing is maar dat goede editing geen framing nodig heeft. Het is voornamelijk een ethisch probleem.

 
Joris Luyendijk als biechtvader PDF Print Email
Written by   

Joris Luyendijk verwierf roem met zijn boek Het zijn net mensen. Daarin laat hij op grond van zijn ervaring als correspondent in het Midden-Oosten zien hoe de media ons beeld van de wereld vervormen. Tegenwoordig houdt hij voor The Guardian een blog bij over de financiële wereld.

 
Hek of muur? De framing van het Heilige Land PDF Print Email
Written by   

Wat is het verschil tussen een hek en een muur? Toen ik afgelopen juni naar Israël ging, dacht ik: ik laat me niet gek maken. Als ik een hek zie, zeg ik ‘hek’ en als ik een muur zie, zeg ik ‘muur’.

 
We hebben met z'n allen borderline! PDF Print Email
Written by   

In de zomer verscheen een update van het psychiatrische handboek, de DSM-5. De Belgische psychiater Dirk de Wachter wachtte deze versie niet af, en schreef op de grens van DSM-IV naar DSM-5 het boek ‘Borderline Times’. Zijn diagnose is dat we allemaal borderline hebben. Dat is geen handige zet.

 
Door de angst heen naar een altijd onbekende toekomst PDF Print Email
Written by   

Aan het eind van het Kierkegaardjaar een essay van SPH-student Wim Janze over de filosoof die hem op een beslissende manier heeft gevormd.

Read more...
 


Sophie