Warning: Memcache::addserver() expects parameter 2 to be long, string given in /home/httpd/vhosts/sophieonline.nl/httpdocs/libraries/joomla/cache/storage/memcache.php on line 84
April 2011
Sophie
Sophie Sophie


Vraag nu een
GRATIS
proefnummer aan!

Vraag nu een gratis proefnummer aan!
Missie
Soφie is een uitgave van de Stichting voor Christelijke Filosofie. Zij biedt een intellectuele uitdaging door kritisch na te denken over actuele onderwerpen, geïnspireerd door de christelijke traditie.

Redactie
ing. P. de Boer
dhr. A. Deddens
mevr. drs. E.J. van Dijk
mevr. drs. M. Doornenbal
mevr. drs. R. Ebbers-van Aalst
dr. J. Ester
drs. I.D. Haarsma
prof. dr. J. Hoogland
dhr. A. Janse
dr. ir. R.A. Jongeneel
mevr. drs. D.G. Rots
dr. P.H. Vos
dr. K. van der Zwaag

April 2011Luddiet PDF Print Email
Written by   
Read more...
 
Moet het altijd over zonde gaan? PDF Print Email
Written by   

Als het gaat om het ‘echte leven’ (het thema van de Maand van de Filosofie) zullen veel christenen in een reflex schieten: het echte leven is onbereikbaar. De weg naar echtheid wordt immers door de zonde geblokkeerd. De zonde bederft het goede, ware en schone, fragmentariseert onze kennis, verdraait onze wil. Maar klopt deze reactie wel? Moet het nou altijd over de zonde gaan, vraagt Willem Ouweneel zich af. Was er ooit wel een staat der (r)echtheid?

 
Een overbodige horlogemaker? PDF Print Email
Written by   
Read more...
 
Wil je het echte leven? Lees dan Lolita PDF Print Email
Written by   

Als een boek een spiegel van de werkelijkheid is, dan verlangen we momenteel naar spiegels die werkelijkheidsgetrouw zijn. Niet voor niets is een boek als Eten, bidden, beminnen zeer populair. Talloze lezers spiegelen zich aan de spirituele zoektocht van Elizabeth Gilbert. Liever worden ze niet lastiggevallen met de vraag hoe gecomponeerd en dus fictief ook een waargebeurd relaas kan zijn. Maar wat missen ze dan en zien ze over het hoofd?

 
Het echte leven van Tristan van der V. PDF Print Email
Written by   
Read more...
 
De vraag van Soφie: Hoe komt het dat muziek gezien wordt als linkse hobby? PDF Print Email
Written by   

Het echte leven is voor mij: muziek. Ik ben erdoor gevormd. Maar muziek is niet tastbaar. Het is geen materie. Daarom heeft het geen waarde. Dat blijkt althans uit de manier waarop er maatschappelijk en politiek mee wordt omgegaan. Daar snap ik helemaal niets van.

Read more...
 
Sociale media: surrogaat of echt? PDF Print Email
Written by   

Twitter, Facebook en LinkedIn maken een snelle groei door. Ze zijn haast niet meer weg te denken uit onze samenleving. Tegelijkertijd roepen deze nieuwe sociale netwerken ook behoorlijk wat weerstand op. Wat heb ik eraan als iemand op Twitter schrijft dat hij een boterham met pindakaas aan het smeren is? Slokken al die sociale media niet enorm veel tijd op en verliezen we ons niet in allerlei vluchtige contacten? In dit artikel wil ik me de vraag stellen of sociale media niet een surrogaat zijn voor het echte leven. Kunnen we niet beter in echte face-to-face-contacten investeren?

Read more...
 
Religies koesteren uitgesteld geluk PDF Print Email
Written by   

Is het echte leven een gelukkig leven?

Zou ‘het echte leven’ ook een gelukkig leven zijn? Wat bedoelen we eigenlijk met ‘geluk’? Zijn gelovigen gelukkiger dan niet-gelovigen? En hoe zit het met de opvatting over geluk in de christelijke traditie? Professor Peter Nissen, hoogleraar cultuurgeschiedenis van de religiositeit aan de Radboud Universiteit Nijmegen, gaat in op deze vragen – vooral op de laatste – en laat zien dat het christelijk denken over geluk fors is beïnvloed door de filosofie van Plato.

 
Wat was het echte leven van Sjostakovitsj? PDF Print Email
Written by   

Hoe was het echte leven van Sjostakovitsj? Wat waren zijn echte opvattingen en gevoelens? Was zijn muziek show, klatergoud, communistische propaganda? Of gaat zijn muziek over diepe, existentiële ervaringen?

Read more...
 
Maar de grootste is de liefde PDF Print Email
Written by   
Read more...
 
De keuze van Sophie PDF Print Email
Written by   
Read more...
 
Theologische bladen PDF Print Email
Written by   
Read more...
 
Vincent Brümmer: Ik wil een redelijk geloof hebben PDF Print Email
Written by   

Vincent Brümmer werd geboren en groeide op in Zuid-Afrika. Het grootste deel van zijn werkzame leven als filosoof en theoloog woonde hij in Nederland. Hij kijkt terug op een vervuld leven. Wat een vervuld leven is? Geen leeg leven. Veel vervulling in je leven.

΄Ik heb het goed gehad. Ik heb ook veel geluk gehad in mijn leven. Ik heb geen grote zorgen in het leven. Ook in mijn loopbaan heb ik veel vervulling gehad. En heb dat nog steeds. Ik heb kansen gekregen om dingen te doen die ik graag wil doen.

Goede dingen in het leven zijn niet alleen goed, het zijn gaven. Ik heb geleerd om ze als gaven te zien. Dat leerde ik door te leren dankzeggen.΄

 
Sophie als project PDF Print Email
Written by   
Read more...
 
De vrije wil: een aangevochten grootheid PDF Print Email
Written by   

De vrije wil staat ter discussie. Niet zozeer in de theologie, maar in de neurologie. We worden aangestuurd door ons brein. Hoezo dan vrije wil? Zijn we niet gedetermineerd door onze omgeving? Het is een debat dat heftig in de media gevoerd wordt. De vrije wil onderscheidt de mens van het dier, maar hij is – vanuit christelijk perspectief – innerlijk gebonden vanwege de zonde en daarom aangewezen op de genade. De vrije wil, een aangevochten grootheid: hoog vanwege zijn schepping, laag vanwege zijn gebreken.

Read more...
 
Nieuwe spiritualiteit als missionaire uitdaging PDF Print Email
Written by   

‘Ik ben niet religieus, wel spiritueel’

Kinderen met ‘paranormale gaven’ op SBS6; een jongen van 14 die geesten oproept; zenboeddhisme op de werkvloer; cursussen mindfulness en reiki… ‘Spiritualiteit’ in allerlei vormen is in. Volgens Robert Doornenbal is het belangrijk voor traditionele kerken om hierop in te spelen. In dit artikel gaat hij eerst de kenmerken van nieuwe spiritualiteit na en verkent vervolgens de mogelijkheden.

 
De utopie van de vrije markt PDF Print Email
Written by   

Denker des vaderlands Hans Achterhuis schreef prijswinnend boek

De documentairefilm Capitalism: A Love Story (2009) is een aanklacht tegen de huidige westerse economische orde. Regisseur Michael Moore zet vraagtekens bij de in de VS vaak gehoorde religieuze claim dat het kapitalisme in overeenstemming zou zijn met de Bijbel. ‘Heb ik iets gemist?’ vraagt Moore zich af. Luidde het antwoord van Jezus op de vraag van de jongeling wat hij moest doen om het eeuwig leven te verwerven: ‘ga voort en maximaliseer je winst’? Kortom, volgens Moore zou Jezus geweigerd hebben deel uit te maken van het kapitalistische systeem. Moore is volgens Hans Achterhuis te ongenuanceerd, maar ook Achterhuis werpt de nodige vragen op bij het huidige vrijemarktdenken naar aanleiding van de recente kredietcrisis.

Read more...
 
Godsdienst en literatuur gaan weer samen PDF Print Email
Written by   
Read more...
 
Veel gelovigen zijn in wezen atheïst PDF Print Email
Written by   
Read more...
 


Sophie