Warning: Memcache::addserver() expects parameter 2 to be long, string given in /home/httpd/vhosts/sophieonline.nl/httpdocs/libraries/joomla/cache/storage/memcache.php on line 84
Vrijheid is niks
Sophie
Sophie Sophie


Vraag nu een
GRATIS
proefnummer aan!

Vraag nu een gratis proefnummer aan!
Missie
Soφie is een uitgave van de Stichting voor Christelijke Filosofie. Zij biedt een intellectuele uitdaging door kritisch na te denken over actuele onderwerpen, geïnspireerd door de christelijke traditie.

Redactie
ing. P. de Boer
dhr. A. Deddens
mevr. drs. E.J. van Dijk
mevr. drs. M. Doornenbal
mevr. drs. R. Ebbers-van Aalst
dr. J. Ester
drs. I.D. Haarsma
prof. dr. J. Hoogland
dhr. A. Janse
dr. ir. R.A. Jongeneel
mevr. drs. D.G. Rots
dr. P.H. Vos
dr. K. van der Zwaag
Vrijheid is niks PDF Print Email
Written by   

Mijn kluppie FCZwolle moest uit in Maastricht tegen de plaatselijke vv. We verloren kansloos. Dat was nog niet het ergste. De enige uitweg uit het stadion liep door een haag van mvv-supporters die ons opwachtten met hun vrijheid van meningsuiting. Naar de smaak van een speler van FC Zwolle werd er welgeteld één mening teveel geuit. Daarop sloeg hij een supporter van mvv in het gezicht. Het incident werd gemeld aan de knvb. Die schorste de speler voor drie wedstrijden (let wel: drie wedstrijden, terwijl het ging om één mening en één klap, maar dit terzijde). Gelukkig hebben wij een hoofdtrainer, jongen van Stavast, die het met evenveel gemak tot zeeheld zou kunnen schoppen en die slechts twee letters verwijderd is van onsterfelijkheid, Jan Everse. Hij nam het op voor onze gedupeerde speler en vocht de schorsing aan. U kunt zijn pleidooi nazien op rtl-gemist en dan onder Jupiler-league.

Kort gezegd: de speler was uitgemaakt voor homo (een mening) terwijl iedereen weet dat die speler geen homo is (een feit). Persoonlijk vond ik dat iets te sterk uitgedrukt van de trainer. Hij zei ‘iedereen weet’, maar ik wist het niet en dan ga je toch weer denken dat het een mening is en geen feit, maar goed, ik ben bereid en ook gewend om dingen op gezag te geloven, en ook bereid om te geloven dat het een verspreking was van Jan Everse, want hij had dat ‘iedereen weet’ net zo goed weg kunnen laten; daar wordt het feit immers niet anders van. Wat wou ik zeggen? Ja, dat ik het dus heel goed vind van die Jan Everse en dat hij wel eens voor een keerpunt zou kunnen hebben gezorgd in die malle aandachttrekkerij van mensen die graag willen kwetsen en van mensen die zich graag gekwetst willen opstellen. Ik bedoel: het gaat om de feiten. We zijn met z’n 15 miljoen en we hebben 15 miljoen meningen. Wat is dan vrijheid? Kijk, als je twee of drie meningen hebt en je moet kiezen – dat is wat. Maar vrijheid tussen 15 miljoen? Dat vind ik zo gratuite. Je kunt zeggen: die en die is een voorbibsberber of een christenhond, maar wat koop ik daarvoor?

Volgend jaar spelen we eredivisie met Zwolle. Je zal het meemaken. Onze stadionspeaker gaat een keer zeggen: ‘‘Wil de Johan-Cruijfftribune (jaha, die hebben we in Zwolle. Wij wel.) haar spreekkoren staken? Navraag bij de vierde official leert dat de scheidsrechter helemaal geen hondelul is.’’ Kijk, dan laat je het wel uit je hoofd als supporter zijnde. Ik bedoel, wat heb het voor nut om dingen te zeggen wie feitelijk gewoon onzin zijn?

In dit nummer een prachtig opstel van Evert Jan Ouweneel over de vrije wil en van Timon Ramaker over vrijheid van meningsuiting.

Bert Tol gaat na of de vrijheid van de sgp-mening het recht op vrijheid van de sgp-vereniging inperkt.

En hoe zit het met de ‘vrije wil’ van game-personages? JP geeft antwoord. Maar wie is JP?

Uw moment van genade beleeft u met het artikel van Erik Borgman. Verder hebben we wat nieuwe rubrieken, redacteuren en columnisten. Het volgende nummer zult u al niet meer zonder kunnen.

 
Sophie