Warning: Memcache::addserver() expects parameter 2 to be long, string given in /home/httpd/vhosts/sophieonline.nl/httpdocs/libraries/joomla/cache/storage/memcache.php on line 84
De filosofie van Jan Patocka
Sophie
Sophie Sophie


Vraag nu een
GRATIS
proefnummer aan!

Vraag nu een gratis proefnummer aan!
Missie
Soφie is een uitgave van de Stichting voor Christelijke Filosofie. Zij biedt een intellectuele uitdaging door kritisch na te denken over actuele onderwerpen, geïnspireerd door de christelijke traditie.

Redactie
ing. P. de Boer
dhr. A. Deddens
mevr. drs. E.J. van Dijk
mevr. drs. M. Doornenbal
mevr. drs. R. Ebbers-van Aalst
dr. J. Ester
drs. I.D. Haarsma
prof. dr. J. Hoogland
dhr. A. Janse
dr. ir. R.A. Jongeneel
mevr. drs. D.G. Rots
dr. P.H. Vos
dr. K. van der Zwaag
De filosofie van Jan Patocka PDF Print Email
Written by   

Het was in de nadagen van Edmund Husserl, de jaren ’30 van de vorige eeuw, toen Jan Patoc˘ka in Freiburg bij Husserl ging studeren. Husserl was de grondlegger van de fenomenologie, de stroming die zich toelegt op een nauwgezette analyse van de fenomenen, de dingen zoals ze aan ons verschijnen. Hij had zich een reeds eeuwenoud doel voor ogen gesteld: een vaste fundering van wetenschappelijke kennis, preciezer gezegd: een vaste fundering van alle rationele oordelen. Die kon volgens Husserl alleen worden gevonden in een analyse van de dingen zoals ze aan ons bewustzijn verschijnen, met name van de vaste structuren die zich daar noodzakelijkerwijs in voordoen.

 
Sophie