Warning: Memcache::addserver() expects parameter 2 to be long, string given in /home/httpd/vhosts/sophieonline.nl/httpdocs/libraries/joomla/cache/storage/memcache.php on line 84
Publieke werken
Sophie
Sophie Sophie


Vraag nu een
GRATIS
proefnummer aan!

Vraag nu een gratis proefnummer aan!
Missie
Soφie is een uitgave van de Stichting voor Christelijke Filosofie. Zij biedt een intellectuele uitdaging door kritisch na te denken over actuele onderwerpen, geïnspireerd door de christelijke traditie.

Redactie
ing. P. de Boer
dhr. A. Deddens
mevr. drs. E.J. van Dijk
mevr. drs. M. Doornenbal
mevr. drs. R. Ebbers-van Aalst
dr. J. Ester
drs. I.D. Haarsma
prof. dr. J. Hoogland
dhr. A. Janse
dr. ir. R.A. Jongeneel
mevr. drs. D.G. Rots
dr. P.H. Vos
dr. K. van der Zwaag
Publieke werken PDF Print Email
Written by   
Regelmatig breng ik mijn kinderen ’s morgens naar school. De school is geclusterd met twee andere basisscholen en de omgeving is grotendeels autoluw gemaakt. In de loop van de tijd is het mij opgevallen dat vrijwel elke ochtend medewerkers van de gemeente werkzaamheden komen verrichten in de nabijheid van scholen. Deze werkzaamheden variëren van het legen van prullenbakken en ondergrondse glascontainers tot het met bezemwagens vegen van stoepen en fietspaden. Het komt heel vaak voor dat deze schoonmakers in actie zijn vlak voor de aanvang van de lessen, precies op het moment dat er veel, ook zeer jonge kinderen naar school lopen en fietsen. Ik vroeg me af: worden deze ambtenaren speciaal op deze tijden ingezet om de kinderen zo meer verkeersveiligheid bij te brengen? Als ik zie dat ze op de stoep en het fietspad regelmatig zelfs tussen de kinderen door achteruit rijden met pick-upwagens of zelfs grote vrachtwagens, zou je bijna denken dat het verkeerslessen betreft. Of zou het zo zijn dat ze de kinderen normen en waarden bij willen brengen: ‘Gooi je afval maar op straat, wij zorgen er voor dat alles dagelijks netjes wordt opgeruimd’? De werkzaamheden vinden plaats buiten het schoolplein, dus de school kon ik er niet op aanspreken. Daarom heb ik op een ochtend aan een van de medewerkers gevraagd of dit geplande acties zijn. En wat schetst mijn verbazing: de gemeente heeft met de ondernemers van het aangrenzende winkelcentrum afgesproken dat zij elke ochtend voor opening van de winkels de omgeving schoonmaken. Hij zei erbij: ‘Ik ben er zelf ook niet blij mee om tussen de kinderen door te moeten manoeuvreren.’ Deze situatie laat duidelijk zien dat planologie veel te maken heeft met veiligheid. Blijkbaar prevaleert ook hier het economische aspect boven het ethische aspect.
 
Sophie