Sophie van Aspremont

In Lotharingen ligt het plaatsje Apremont-la-Forêt, waar de adellijke familie ‘van A(s)premont’ vandaan komt. Kort vóór 1163 werd Sophie van Aspremont (ook genaamd ‘van Yvoi’) geboren als dochter van Go(s)bert IV van Aspremont (ca. 1127-ca. 1163) en Adelaide van Dun (ca. 1130). Ergens in die eeuw moet het kasteel van A(s)premont herbouwd zijn op een eenzame berg niet ver van Commercy. Verder bracht de familie nog voort de zalige Gobert van Aspremont (ca. 1187-1263), een kruisridder die monnik geworden is, en Johannes I van Aspremont (gest. 1238), bisschop van Verdun, later van Metz.

De middeleeuwse geschiedenisboeken vertellen ons veel over de mannen, weinig over de vrouwen. Daardoor weet ik van Sophie niet veel meer dan dat zij drie keer getrouwd geweest is en op 20 augustus 1207 is overleden. Haar eerste man heette Lodewijk III graaf van Chiny; via hun zoon Lodewijk IV van Chiny werden zij samen voorouders van mij. Lodewijk III volgde zijn vader (Albert I van Chiny) in 1162 op als graaf van Chiny. Hij moet een vroom man geweest zijn, want hij betoonde de Abdij van Orval vele gunsten (mede daardoor produceert de abdij vandaag nog steeds lekker trappistenbier en lekkere trappistenkaas…). Lodewijk nam deel aan de Derde Kruistocht, bedoeld om het ‘heilige land’ te veroveren op Saladin, maar bezweek onderweg in Belgrado (12 aug. 1189).

Voorvader Lodewijk IV van Chiny is tevens voorvader van de Britse koning George I, van Lady Diana en van de prime ministers Winston Churchill en David Cameron. Heerlijk dat zoveel mensen dat uitgezocht hebben! Voor de rest ben ik niet speciaal, hoor: jij, lezer, bent vermoedelijk ook familie van ze – maar ja, toon dat maar eens aan!

Verder lezen?
De verdere inhoud van dit artikel of deze pagina is voorbehouden aan onze abonnees (u kunt hier inloggen).
Bent u nog geen abonnee, vraagt u dan een proefnummer aan, of registreert u zich direct online voor een abonnement.