De waarheid is innerlijk

Nu we toch met z’n allen zitten opgesloten, is het een goed moment om naar de waarheid te zoeken, daar waar ze te vinden is: van binnen. Renée van Riessen is de reisleider.

 

Sinds 13 maart en de eerste landelijke maatregelen in verband met het coronavirus is alles ineens anders geworden. We zijn gedwongen afstand te houden tot elkaar en kijken anderen (medemensen) aan alsof ze ons de ziekte en de dood kunnen aandoen. We zitten opgesloten in huizen, in een bijna-quarantaine. Ouderen in verpleeghuizen mogen niet meer bezocht worden, iedereen is angstig voor wat er kan gebeuren. Bovendien zijn we massaal op zoek naar de waarheid over het virus: hoe verspreidt het zich? Wat is de herkomst? Is er al een goede behandeling, hoe vordert het met het vaccin? Zekerheden vallen om en om verspreiding van het virus tegen te gaan worden ineens veel vrijheden opgeofferd. We nemen het zekere voor het onzekere, uit angst voor het onbekende, en als dat gepaard gaat met forse maatregelen en vrijheidsbeperkingen dan is dat maar zo.

 

Er is een honger om te weten: virologen proberen de waarheid te achterhalen over het virus door telkens nieuwe berekeningen te maken, scenario’s worden met elkaar vergeleken: hoe deed China het vergeleken met Singapore en Italië? Hoe kunnen we de getallen van vandaag extrapoleren naar morgen en overmorgen? Ook politici kunnen besmet worden, en in Nederland valt een minister uit  vanwege oververmoeidheid (Bruins), maar anderen staan klaar om het over te nemen. Na de universiteiten zijn ook de middelbare scholen en het basisonderwijs

Verder lezen?
De verdere inhoud van dit artikel of deze pagina is voorbehouden aan onze abonnees (u kunt hier inloggen).
Bent u nog geen abonnee, vraagt u dan een proefnummer aan, of registreert u zich direct online voor een abonnement.