Waarom niet gewoon je passie volgen?

Sophie Jansonius

Sophie Jansonius leerde ik onlangs kennen tijdens Nederland-Slowakije in Heerenveen (1-0). Door die uitslag zijn de Nederlandse voetbaldames vrijwel gekwalificeerd voor het wereldkampioenschap. Zij wel. Zelf voetbalde Sophie jaren bij VV Peize 1, op behoorlijk niveau. Sommige teamgenoten schopten het zelfs tot Oranje! Op dit moment studeert ze gitaar aan het conservatorium in Zwolle. Waarom studeren mensen gitaar? Je maximale salaris is gratis bier in de kroeg waarin je optreedt en een reiskostenvergoeding. “Waarom zou je niet gewoon je passie volgen?” is de wedervraag van Sophie.

Na mijn eindexamen op het vwo werkte ik een half jaar in de supermarkt van mijn geboortedorp. De aanbiedingen en bonuspunten kon ik dromen. Van alle rokende dorpsgenoten wist ik precies aan welk merk sigaretten ze verslaafd waren. Dat was mijn wereld. Ik begon vervreemd te raken van mijn Groningse vrienden en vriendinnen voor wie Vindicat of een corporale roeivereniging het één en het al was. Iedereen was al bezig met zijn cv, wat misschien ook wel logisch is. Ik voelde me wegdrijven en gooide op een bepaald moment bewust het roer de andere kant op.

Met het geld dat ik gespaard had, besloot ik een half jaar naar Australië te gaan, om mijn tussenjaar af te sluiten. Ik meldde me bij het conservatorium in Melbourne. “Dan heb ik in mijn leven in elk geval iets gedaan wat ik leuk vind,” dacht ik. Toen ik weer thuis was dacht ik: “Als ik dit dus leuk vind, waarom ga ik er dan niet gewoon mee door?” Het alternatief liet ik schieten, de keus voor het geld. Op het vwo was ik goed in biologie. Ik had in alle exacte vakken eindexamen gedaan. De studie life science had mijn grote interesse. Maar in Australië kwam ik erachter dat de wereld van wetenschap en onderzoek nooit dezelfde passie in mij zouden aanwakkeren als muziek. Daarom besloot ik in Nederland met muziek door te gaan. Er was niet veel tijd. In Zwolle kon ik nog auditie doen.

Eigen stijl

Muziek is emotie. Herinneringen kunnen heel sterk verbonden zijn met een bepaalde geur, en op vergelijkbare wijze met muziek. Bij de muziek van Norah Jones bijvoorbeeld, waar ik veel van houd, komen direct beelden en geuren op van Portugal, van het huis van mijn oma, herinneringen aan de gesprekken met haar. Dat roept een bepaalde emotie op. Misschien moet je wel zeggen, de herinnering aan een emotie zorgt weer voor een nieuwe emotie.

Maar muziek gaat niet alleen over je eigen emoties. Je kunt ook verbonden worden met de leefwereld van degene die de muziek maakt of uitvoert. Lauryn Hill vind ik een weergaloze zangeres. Als zij losgaat, voel je wat zij voelt (bijvoorbeeld in ‘Unplugged’).

Ik speel in twee bandjes, Mister Right, een coverband, en She feels, een band waarmee we eigen werk spelen. Dat laatste vind ik bijzonder. Je moet nadenken over wie je bent, wat je wilt, wat je wilt uitstralen. Wat moet je stijl zijn? Ik vind het zelf belangrijk om open te zijn en vrolijk. Dat wil ik graag uitdrukken met mijn kleding. De meeste bandjes bestaan uit leden die nors voor zich uitkijken en hun gezicht verbergen achter een zonnebril, vooral wanneer ze zich laten fotograferen. Waarom is dat? Ik denk dan: hoe zou de andere 95% van de mensheid kijken naar muziek?

Frans Bauer

Ik vind vrolijk zijn dus belangrijk. Of er vrolijke muziek bestaat die goed is? Het algemene beeld is natuurlijk dat alleen droevige muziek diepgang heeft en het hart kan raken, of het nou klassiek is of blues. Vrolijke muziek is oppervlakkig, is de gedachte die daarbij hoort. Ik weet niet of dat zo is. Vrolijke muziek kan ook een enorme kracht hebben. Soms is die kracht zo sterk, dat je eigen stemming erdoor verdwijnt. Je wordt gewoon zelf ook vrolijk en je gaat spontaan dansen. Dat is bijvoorbeeld mijn ervaring bij Earth, Wind and Fire, oude discomuziek uit de jaren zeventig.

En Frans Bauer? Ach ja, met bier op is alles leuk. Helemaal als de dames volgend jaar de wk hebben gewonnen. Dan spring ik lekker mee. ‘Heb je even voor mij?’

Sophie Jansonius is 21 jaar en derdejaars aan Artez Hogeschool Zwolle.
Muziek van haar is te beluisteren via youtu.be/8f25e3Mky7g en van haar band She Feels youtu.be/7ehsRq5itag

Verder lezen?
De verdere inhoud van dit artikel of deze pagina is voorbehouden aan onze abonnees (u kunt hier inloggen).
Bent u nog geen abonnee, vraagt u dan een proefnummer aan, of registreert u zich direct online voor een abonnement.