Een schoone tand bederft niet

Boekbespreking 'Een sc'hoone tand bederft niet

Ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van het Ivoren Kruis, de vereniging voor tandheelkundige voorlichting, schreef Huib Kalsbeek een lijvig boekwerk over de geschiedenis van die vereniging. Hij deed er zes jaar over.

“Ik heb gemerkt hoe hachelijk het is om recente geschiedenis te beschrijven. Er spelen allerlei zakelijke en persoonlijke belangen een rol. Ik wilde gewoon alles opschrijven wat gebeurd is. Ook wat er fout ging. Ik ben zelf bijvoorbeeld bestuurslid geweest en juist in die periode ging de vereniging bijna failliet. Dat was mede onder mijn verantwoordelijkheid. Waarom zou ik dat verzwijgen? Mensen zijn bang om fouten aan het licht te brengen. Het bestuur van de vereniging eiste dat er bepaalde gedeelten uit het boek werden geschrapt. Toen ik dat weigerde besloot het bestuur het boek niet uit te geven. Ik heb toen zelf een uitgever gezocht en de uitgave meegefinancierd.

Wie leest het boek? Alleen mensen met belangstelling voor de geschiedenis van de tandheelkunde. Dat zijn er niet veel. Om meer mensen van de inhoud in kennis te stellen heb ik een aantal artikelen geschreven voor een wetenschappelijk tijdschrift. Je weet, een onderzoeker moet publiceren.”

Verder lezen?
De verdere inhoud van dit artikel of deze pagina is voorbehouden aan onze abonnees (u kunt hier inloggen).
Bent u nog geen abonnee, vraagt u dan een proefnummer aan, of registreert u zich direct online voor een abonnement.