De uil van Minerva

Met een indirecte verwijzing naar Hegel (de uil van Minerva) creëert Thierry Baudet een reddingsmythe: alleen Forum voor Democratie kan ons nog redden van de ondergang. Deze retoriek komt volgens Jan Hoogland voort uit een ondemocratische attitude.

Op 20 maart jl. vonden in Nederland de verkiezingen plaats voor de Provinciale Staten. Vanwege een ingewikkeld getrapt systeem zijn deze verkiezingen ook bepalend voor de nieuwe samenstelling van de Eerste Kamer van de Staten-Generaal en daarmee voor het politieke draagvlak van de regeringscoalitie. Dat was waarschijnlijk ook de reden dat de verkiezingen meer zijn opgevat als een graadmeter voor de landelijke politiek dan als een provinciaal gebeuren.

Het zal niemand ontgaan zijn dat Forum voor Democratie de partij was die de verkiezingen won en daarmee in één klap de grootste partij van het land werd, daarmee alle gevestigde grote partijen achter zich latend. Een indrukwekkende en volgens veel waarnemingen nog nooit vertoonde prestatie. Tegelijk moet worden opgemerkt dat het nog niet eerder is voorgekomen dat de grootste partij van het land zo klein was. Forum voor Democratie is weliswaar de grootste geworden, maar tegelijk was het politieke landschap ook nog nooit zo versnipperd.

Blijft staan dat de uitslag van de verkiezingen voor Forum voor Democratie enorm gunstig was en dat Thierry Baudet als leider van die partij daarmee een grote persoonlijke triomf heeft behaald.

 

Zorgen

Er bestaan rond de overwinning van Baudet veel zorgen. Die zorgen zijn voor een belangrijk deel dezelfde als die rond de eerdere overwinningen van de Lijst Pim Fortuyn (LPF) en de Partij voor de Vrijheid (PVV). Dus helemaal nieuw zijn die zorgen niet. Wel is het nieuw dat een van de genoemde partijen de grootste van het land kon worden. Daarmee is in ieder geval bewezen dat het populisme, waaraan FvD op een geheel eigen wijze vormgeeft, nog steeds een belangrijk onderdeel is van het Nederlandse politieke landschap.

Maar wat weten we precies over Thierry Baudet en zijn Forum voor Democratie (FvD)? Wat is de achterliggende ideologie of visie van deze partij? We weten van Baudet dat hij een intellectueel is, een proefschrift heeft geschreven dat nogal eigenzinnig op het grote belang van de natie en van nationale grenzen heeft gewezen. We hebben hem leren kennen als iemand die vrijmoedig tegendraadse meningen ventileert zonder heel erg duidelijk te zijn over de achterliggende ideeën waarop hij deze baseert. Verder weten we van hem dat hij

Verder lezen?
De verdere inhoud van dit artikel of deze pagina is voorbehouden aan onze abonnees (u kunt hier inloggen).
Bent u nog geen abonnee, vraagt u dan een proefnummer aan, of registreert u zich direct online voor een abonnement.