Warning: Memcache::addserver() expects parameter 2 to be long, string given in /home/httpd/vhosts/sophieonline.nl/httpdocs/libraries/joomla/cache/storage/memcache.php on line 84
Lente 2006
Sophie
Sophie Sophie


Vraag nu een
GRATIS
proefnummer aan!

Vraag nu een gratis proefnummer aan!
Missie
Soφie is een uitgave van de Stichting voor Christelijke Filosofie. Zij biedt een intellectuele uitdaging door kritisch na te denken over actuele onderwerpen, geïnspireerd door de christelijke traditie.

Redactie
ing. P. de Boer
dhr. A. Deddens
mevr. drs. E.J. van Dijk
mevr. drs. M. Doornenbal
mevr. drs. R. Ebbers-van Aalst
dr. J. Ester
drs. I.D. Haarsma
prof. dr. J. Hoogland
dhr. A. Janse
dr. ir. R.A. Jongeneel
mevr. drs. D.G. Rots
dr. P.H. Vos
dr. K. van der Zwaag
Lente 2006

Woest goed kwetsrecht PDF Print Email
Written by   
Read more...
 
Jan van der Stoep over Pierre Bourdieu: Integratie niet alleen probleem door cultuurverschil PDF Print Email
Written by   
Een rechtvaardige inrichting van de samenleving gaat vooraf aan democratische besluitvorming. Bij die rechtvaardige inrichting speelt de intellectueel een cruciale rol. Dat is de centrale gedachte in het werk van de Franse socioloog en ‘beeldenstormer’ Bourdieu op wie van der Stoep vorig najaar promoveerde.
 
Sciencefiction films & filosofieonderwijs: ervaringen met de Matrix-trilogie PDF Print Email
Written by   
De drie Matrix-films hebben al het nodige filosofische stof doen opwaaien. In Beweging 2003/4
stond een artikel van Danny Butler over de films, waarin hij de films beschrijft als ‘levensbeschouwelijke dialogen’. Dat artikel werd voorafgegaan door een artikel van Bart Cusveller, waarin het ging over sciencefiction films als ‘gedachte-experimenten’. Deze artikelen verschenen in de tijd dat de meeste filosofische beschouwingen over de Matrix-films nog aan het verschijnen waren. Nu het alweer drie jaar geleden is dat de laatste van de drie films, ‘The Matrix Revolutions’, verscheen, is de stroom van nieuwe boeken over de trilogie zo’n beetje opgedroogd. Het wordt tijd om de balans op te maken. Wat kan een reformatorisch filosoof met deze films beginnen?
 
De ongelegen noodzaak van fatsoen PDF Print Email
Written by   
Het debat over waarden en normen staat alweer tien jaar op de publieke agenda, mede dankzij het inspirerende proefschrift van professor kees klop. maar wordt er nog wel met overtuiging over gedebatteerd? hoe staat het met de praktijk?
 
Uitstel PDF Print Email
Written by   
Read more...
 
Presentie: een tragische benadering van zorg PDF Print Email
Written by   
Presentie kan worden samengevat als het aangaan van een zorgzame betrekking. Andries Baart ontwikkelde de presentietheorie vanuit onderzoek naar de werkzaamheid van het oude-wijkenpastoraat. Op zoek naar de essentie van het werk van de pastores ontdekte hij dat hij ‘met verkeerde ogen’ keek; hij zocht naar problemen die door de pastores opgelost werden, hij keek of ze wel volgens een bepaald plan werkten en volgens effectief gebleken methoden. In zijn bijna duizend bladzijden tellende boek toont hij duidelijk aan dat het werk van de pastores, hoe zinvol misschien ook, in geen enkele theorie lijkt te passen. Baart zette zich om die reden aan het ontwerpen van een nieuwe theorie: de theorie van de presentie. Hij vraagt zich daarbij af welke analysecategorieën het meest geëigend zijn om de essentie van de praktijk van de buurtpastores te kunnen begrijpen. Baart heeft een theorie willen ontwerpen die vaststelt wat de betekenis is van ‘er te zijn’ voor iemand; een theorie die ruimte maakt voor niet-instrumenteel handelen.
 
Consumeren is meer dan verbruiken - Interview met Alan Storkey PDF Print Email
Written by   
Interview met Alan Storkey.
 
Oog in oog PDF Print Email
Written by   
Read more...
 
Klaas Jan Popma: strijd voor de menselijkheid PDF Print Email
Written by   
Klaas Jan Popma (1903-1986) is ongetwijfeld een van de meest opmerkelijke figuren binnen de beweging voor reformatorische wijsbegeerte. Een biografie waarin de ontwikkeling van zijn leven en denken in hun samenhang geschetst wordt, zou een boeiend en indringend verhaal kunnen opleveren.
 
Debat: waarheid bestaat PDF Print Email
Written by   
Read more...
 
Sociale gerechtigheid en levenskunst PDF Print Email
Written by   
Gerechtigheid is veel meer dan het compenseren van een verkeerde levensstijl met liefdadigheid. Een aanzet tot het jaarthema dat Beweging in overleg met Tearfund Nederland op de agenda heeft gezet, mede naar aanleiding van de Micah challenge.
 
Narnia PDF Print Email
Written by   
Read more...
 
Geboeid door Johan Stellingwerff PDF Print Email
Written by   
Read more...
 
Teaching about technology PDF Print Email
Written by   
Read more...
 
Het ketterse begin PDF Print Email
Written by   
Read more...
 


Sophie