Warning: Memcache::addserver() expects parameter 2 to be long, string given in /home/httpd/vhosts/sophieonline.nl/httpdocs/libraries/joomla/cache/storage/memcache.php on line 84
Winter 1995
Sophie
Sophie Sophie


Vraag nu een
GRATIS
proefnummer aan!

Vraag nu een gratis proefnummer aan!
Missie
Soφie is een uitgave van de Stichting voor Christelijke Filosofie. Zij biedt een intellectuele uitdaging door kritisch na te denken over actuele onderwerpen, geïnspireerd door de christelijke traditie.

Redactie
ing. P. de Boer
dhr. A. Deddens
mevr. drs. E.J. van Dijk
mevr. drs. M. Doornenbal
mevr. drs. R. Ebbers-van Aalst
dr. J. Ester
drs. I.D. Haarsma
prof. dr. J. Hoogland
dhr. A. Janse
dr. ir. R.A. Jongeneel
mevr. drs. D.G. Rots
dr. P.H. Vos
dr. K. van der Zwaag
Winter 1995

Democratie als neutrale procedure of als levensbeschouwelijk ideaal? PDF Print Email
Written by   
Hoe staat het met de democratie? Het is maar hoe je het bekijkt. Het gaat goed met de democratie in die zin dat zij als staat- of regeringsvorm onbetwist is. Niemand zal het nog in zijn hoofd halen de dictatuur als regeringsvorm te verdedigen. Sterker nog: zelfs dictaturen legitimeren zich door te beweren dat ze waarlijk democratisch zijn. De voormalige Deutsche Democratische Republik liep hierin vooraan. Maar ook elders in de wereld doen dictaturen hun uiterste best zich als 'volkrepublieken' of als waarachtige democratieën te afficheren. Mijn filosofische argwaan groeit echter precies daar, waar dingen vanzelfsprekend worden en geen discussie meer oproepen. En dat geldt ook voor de democratie. Want waar het democratische ideaal niet meer wordt betwist, is de praktijk ten aanzien van de democratie veel minder rooskleurig. Zowel in Amerika als in West-Europa blijkt de belangstelling voor verkiezingen dikwijls minimaal te zijn. In Oost-Europa vormt massale apathie en desinteresse een serieuze bedreiging voor het prille democratiseringsproces. En in grote delen van de derde wereld lijkt het met de democratie maar steeds niet te lukken.
Read more...
 
Lyotard, de joden en de crisis van het westerse denken PDF Print Email
Written by   
 
Introductie PDF Print Email
Written by   
 
Het kwaad: alomtegenwoordig, ondoorgrondelijk, onoorspronkelijk PDF Print Email
Written by   
 
Het kwaad, de taal en de schaamte PDF Print Email
Written by   
 
Kwaad, lijden en onrecht als 'condition feminine' PDF Print Email
Written by   
 
God en het kwaad PDF Print Email
Written by   
 
In de peiling: Jacques Ellul PDF Print Email
Written by   
 


Sophie