Warning: Memcache::addserver() expects parameter 2 to be long, string given in /home/httpd/vhosts/sophieonline.nl/httpdocs/libraries/joomla/cache/storage/memcache.php on line 84
Herfst 2006
Sophie
Sophie Sophie


Vraag nu een
GRATIS
proefnummer aan!

Vraag nu een gratis proefnummer aan!
Missie
Soφie is een uitgave van de Stichting voor Christelijke Filosofie. Zij biedt een intellectuele uitdaging door kritisch na te denken over actuele onderwerpen, geïnspireerd door de christelijke traditie.

Redactie
ing. P. de Boer
dhr. A. Deddens
mevr. drs. E.J. van Dijk
mevr. drs. M. Doornenbal
mevr. drs. R. Ebbers-van Aalst
dr. J. Ester
drs. I.D. Haarsma
prof. dr. J. Hoogland
dhr. A. Janse
dr. ir. R.A. Jongeneel
mevr. drs. D.G. Rots
dr. P.H. Vos
dr. K. van der Zwaag
Herfst 2006

Is rechts links? PDF Print Email
Written by   
Read more...
 
Ecologie gaat boven economie PDF Print Email
Written by   
Interview met oud-premier lubbers over de levensbeschouwelijke achtergronden van het ‘handvest van de aarde’.
 
Decadent PDF Print Email
Written by   
Read more...
 
End of poverty: sociale gerechtigheid in een mondiaal perspectief PDF Print Email
Written by   
Elke dag toont de tv de verschrikkelijke beelden van oorlog, ziekte en armoede. Ondanks dat gaat de ellende gewoon door, terwijl wij nadenken of we ons geld aan een biertje, een mp3-speler of andere ‘nutteloze’ dingen moeten uitgeven. Het lijkt erop dat mensen ongevoelig worden voor dit onrecht en alleen nog even in beweging komen bij grote calamiteiten zoals een tsunami. Bob Geldof, de organisator van Live8, stelt dat woorden als ‘armoede’ en ‘aids’ mensen niet meer kunnen schokken en dat nieuwe termen en aanpakken nodig zijn. In het Londense Hydepark organiseerde hij vorig jaar een van de grootste anti-armoedemanifestaties, met daarbij een optreden van rockster Bono. Daarin werd aan de regeringsleiders van de g8 die op dat moment in Gleneagles bijeenwaren duidelijk gemaakt: ‘no more excuses’. Inderdaad werd op die bijeenkomst beloofd de arme landen 40 miljard dollar aan schulden kwijt te schelden. Maar vandaag twijfelt iedereen eraan of dat geld er wel ooit is gekomen.
 
Levenskunst, levensstijl en leefomgeving PDF Print Email
Written by   
Interview met milieukundige Jan Boersema
 
Identiteit van de zorg PDF Print Email
Written by   
Waarin onderscheidt een christelijke zorgorganisatie zich van een niet-christelijke? Een ongelukkige vraag, en weinig zinvol, vindt Jan Hoogland, zorgmanager van Philadelphia. Goede, integere zorg behoeft geen toegevoegde waarde.
 
De stem uit het Zuiden, willen we die wel horen? PDF Print Email
Written by   
Een gesprek met de ervaren en betrokken ontwikkelingswerker Gerard Verbeek over de spanningsvelden rond ontwikkelingssamenwerking.
 
Rechtsfilosoof met een opdracht PDF Print Email
Written by   
Hendrik Jan van Eikema Hommes (1930-1984) was van alle toenmalige hoogleraren van de Juridische Faculteit misschien wel degene die het meeste in zijn werk opging. Wat hem in het hoogleraarschap ongetwijfeld het meeste aantrok, was het studeren en publiceren. In dit opzicht is hem werkelijk geen moeite te veel geweest. Zijn werkkracht en zelfdiscipline waren enorm, zijn scherpzinnigheid en deskundigheid waren imponerend en zijn belezenheid op zijn vakgebied leek vrijwel onbegrensd. Hij liet een ongewoon omvangrijk en gevarieerd rechtsfilosofisch oeuvre na, bestaande uit een reeks lijvige boekwerken, enkele kleinere boeken, verscheidene praeadviezen en een zeer groot aantal artikelen (soms in serievorm gepubliceerd) en boekbesprekingen.
 
Genoeg PDF Print Email
Written by   
Read more...
 
Een goede boom brengt goede vruchten voort PDF Print Email
Written by   
Het vak filosofie is sinds enige jaren een regulier examenvak in het voortgezet onderwijs (havo en vwo). Beweging start voor leerlingen en docenten een serie waarin de landelijk vastgestelde onderwerpen van het centraal schriftelijk examen worden belicht vanuit christelijk-wijsgerig perspectief. In deze eerste aflevering staat het examenonderwerp Deugdethiek (vwo-examen 2007) centraal. In volgende afleveringen komen achtereenvolgens de onderwerpen Utopie (havo-examen vanaf 2007) en Rede en Religie (vwo-examen vanaf 2008) aan bod.
Read more...
 
Debat: duurzaamheidbeleid moet veel strenger PDF Print Email
Written by   
Read more...
 
Repliek van Meester op Muis PDF Print Email
Written by   
Recentelijk betoogde Remko Muis in Beweging dat het ‘stokpaardje van de ontwerpbeweging ernstig mank gaat’, daarbij doelend op de zogenaamde fijnafstemming van een aantal natuurconstanten. Met een kanstheoretisch betoog probeert Muis aan te tonen dat er geen enkele reden is om de fijnafstemming van
natuurconstanten van het predikaat ‘onwaarschijnlijk’ te voorzien, en dit laatste is volgens Muis een van de
argumenten van de ontwerpbeweging. Voordat ik zal uitleggen waarom Muis’ argumentatie zelf mank gaat, wil ik benadrukken dat deze reactie niet bedoeld is ter verdediging van de ontwerpbeweging zelf. Zoals ik op vele plaatsen al heb beschreven2, denk ik niet dat we over ontwerp in de natuur moeten of zelfs maar kunnen spreken, maar dat neemt niet weg dat eventuele aanvallen op deze ontwerpgedachte op hun overtuigingskracht beoordeeld moeten worden.
 
Dupliek van Muis op Meester PDF Print Email
Written by   
In het vorige nummer van Beweging heb ik betoogd dat de volgende claim ongegrond is: het is onwaarschijnlijk
dat in een willekeurig universum de waarden van de natuurconstanten precies liggen in intervallen waarbinnen voldaan is aan de voorwaarden voor het ontstaan van leven. Laten we die claim ‘FA’ noemen. Mijn argumenten voor de stelling dat FA ongegrond is, gaan ervan uit dat a) alle (positieve) reële getallen mogelijke waarden van de natuurconstanten vormen, en b) claims over de waarschijnlijkheid van een stand van zaken onderbouwd
zouden moeten kunnen worden met een bepaalde kansverdeling over de verzameling van mogelijke toestanden.
 
Op zoek naar Sjostakovitsj PDF Print Email
Written by   
Hoe verhouden zich kunst en waarheid? Het werk van Dmitri Sjostakovitsj is door velen verguisd. Anderen worden er juist door geraakt. Getuigt zijn muziek van een knieval voor de verdrukker of is hier sprake van een daad van verzet? Jan Hoogland en zijn fascinatie voor een omstreden kunstenaar.
 
Tempelplein-economie PDF Print Email
Written by   
Read more...
 


Sophie