Warning: Memcache::addserver() expects parameter 2 to be long, string given in /home/httpd/vhosts/sophieonline.nl/httpdocs/libraries/joomla/cache/storage/memcache.php on line 84
Oktober 2015
Sophie
Sophie Sophie


Vraag nu een
GRATIS
proefnummer aan!

Vraag nu een gratis proefnummer aan!
Missie
Soφie is een uitgave van de Stichting voor Christelijke Filosofie. Zij biedt een intellectuele uitdaging door kritisch na te denken over actuele onderwerpen, geïnspireerd door de christelijke traditie.

Redactie
ing. P. de Boer
dhr. A. Deddens
mevr. drs. E.J. van Dijk
mevr. drs. M. Doornenbal
mevr. drs. R. Ebbers-van Aalst
dr. J. Ester
drs. I.D. Haarsma
prof. dr. J. Hoogland
dhr. A. Janse
dr. ir. R.A. Jongeneel
mevr. drs. D.G. Rots
dr. P.H. Vos
dr. K. van der Zwaag

Oktober 2015Nederland is de baas PDF Print Email
Written by   
Read more...
 
Harry Kunneman PDF Print Email
Written by   

04_Emile_Alzamoro_An_fmt.jpegAls filosoof van ‘het dikke ik’ was Harry Kunneman aangenaam verrast dat hij hofleverancier bleek. De premier, die afkomstig is uit de partij van het dikste ik, gebruikt ineens morele begrippen voor de ontwikkeling van de economie. Dat is ‘winst’, vindt Kunneman.

Read more...
 
Innovatie is vooral succesvol zonder eigendomsrechten PDF Print Email
Written by   
10_FL-1_fmt.jpeg In een neoliberale omgeving wordt innovatie sterk belemmerd door patenten en het auteursrecht. Niet alleen het bedrijfsleven, ook het onderwijs aan de nieuwe professional loopt daardoor vast. Innovatie kan veel beter gedijen in een open omgeving waarin bezit en kennis worden gedeeld (‘Commons’ in het Engels). Dat is de prikkelende stelling van Kees Pieters op basis van zijn ervaringen als lector Informatie in de Haven (Rotterdam).
 
Vraag naar de vraag PDF Print Email
Written by   
Read more...
 
Hoe geef je vorm aan identiteit? PDF Print Email
Written by   
 

 

16_sophie_bij_de_vraag _fmt.pngFia van Heteren staat op een lastig punt in haar leven. Welke master moet ze kiezen? Wat past bij haar? Tegelijkertijd helpt ze de gemeente Lansingerland met dezelfde vraag: wat past bij onze gemeente? Welk beleid moeten we gaan voeren?

Read more...
 
Vrijheid als verantwoordelijkheid PDF Print Email
Written by   
18_p_932---plattegrond_fmt.jpegOm te weten wat vrijheid is, hebben we onze naaste nodig. De naaste betekent geen inperking van onze vrijheid, maar biedt juist een mogelijkheid om onze vrijheid goed te gebruiken, namelijk als verantwoordelijkheid. Deze gedachte van Levinas werkt Roelien Ebbers in dit artikel uit.
 
De actualiteit van het kwaad is geheel begrijpelijk PDF Print Email
Written by   
22_32585-Nepal_Earthqu_fmt.jpeg De mogelijkheid van het kwaad is begrijpelijk. Dit is naar tevredenheid verklaard in de free will defence, stelt Bert van Veluw in het juninummer van Soφie. De actualiteit van het kwaad daarentegen is volgens hem onbegrijpelijk – hij illustreert dat aan de hand van het werk van De Sade. Daartegenover stelt Schaeffer dat de mogelijkheid van het kwaad ten diepste onbegrijpelijk, maar haar actualiteit geheel begrijpelijk is.
 
Denken met je hart PDF Print Email
Written by   

26_Heart-into-person-he_fmt.pngHet nieuwe blad Sophie werd destijds gepresenteerd onder de pay-off ‘Denken met het hart’. Dat is ook de titel geworden van een boek van Bas Hengstmengsel dat mede ter gelegenheid van het afscheid van Roel Kuiper als bijzonder hoogleraar christelijke filosofie aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam verscheen. De ondertitel geeft nog iets meer van de inhoud prijs: Christelijke filosofie In de traditie van Augustus en Calvijn.

Read more...
 
De wonderen zijn de wereld nog niet uit PDF Print Email
Written by   

28_Wide_awake_fmt.jpegHet afgelopen jaar verschenen op het gebied van de godsdienstwijsbegeerte in Nederland enkele spraakmakende boeken, zoals En dus bestaat God, en God bewijzen. Iets langer geleden was het examenonderwerp voor godsdienstfilosofie op de middelbare school Rede en religie. Is dat niet een vreselijk abstracte en technische tak van sport, waar een gelovige alleen maar van in de war raakt? Of geldt ook hiervoor dat de filosofische vragen en onderwerpen in feite overal om ons heen zijn, in het dagelijks leven, in de hedendaagse cultuur, in de populaire media? Een goed voorbeeld is de wereld van de cinema. In de speelfilms van M. Night Shyamalan worden godsdienstfilosofische onderwerpen duidelijk weerspiegeld.

 
Onbeperkt mosselen eten PDF Print Email
Written by   
Read more...
 
Dooyeweerd en Latour PDF Print Email
Written by   
32_Dooyeweerd_fmt.jpeg Wat is de invloed van techniek in ons bestaan? Is het mogelijk om technische ontwikkeling bij te sturen op grond van politieke, economische, of ethische waarden? En welke plaats komt aan religie toe? Dit zijn indringende vragen voor onze tijd, en ook complexe. Ik ga op zoek naar antwoorden met behulp van Bruno Latour en Herman Dooyeweerd. Deze twee grote denkers lijken heel verschillend maar blijken verrassende overeenkomsten te hebben.
 
Reintje de Vos als zondebok PDF Print Email
Written by   
 40_reinaert-hofdag-koni_fmt.pngDat het 13e-eeuwse dierenepos Van den vos Reynaerde1 een hoogtepunt vormt van de middeleeuwse Europese literatuur, daarover zijn de literatuurhistorici het wel eens. Over de betekenis van het verhaal zijn de meningen nog steeds verdeeld. Moeten we de vos zien als een slimme held of als het ultieme kwaad? Als schelm of als trickster? Gaat het in dit werk om een parodie of een satire? In dit artikel wil ik aandacht vragen voor een perspectief dat tot nu toe in de interpretaties ontbreekt: het structurerende perspectief van de zondebok. Dit perspectief is niet alleen vormend voor de tekst zelf; ze raakt aan grote thema’s als begeerte en crisis, waarheid en leugen.
 
Een heerlijke nieuwe wereld PDF Print Email
Written by   
 46_Natuur_en_techniek _fmt.jpegIn de eerste week van oktober van dit jaar was ik op studiereis in de Verenigde Staten. Deze reis was georganiseerd door VitaValley, een innovatienetwerk in de zorg, en Slimmer Leven 2020,
een coöperatie voor technologische innovaties in de gezondheidszorg. Het doel was inzicht te krijgen in de ontwikkelingen op het gebied van de gezondheidszorg in Silicon Valley – het
centrum van de ICT in de Verenigde Staten. In dit artikel geef ik enkele indrukken en overwegingen.
 
Denken over onderwijs PDF Print Email
Written by   
Read more...
 
De Sophietjes deden het goed! (6) PDF Print Email
Written by   
Read more...
 


Sophie