Warning: Memcache::addserver() expects parameter 2 to be long, string given in /home/httpd/vhosts/sophieonline.nl/httpdocs/libraries/joomla/cache/storage/memcache.php on line 84
Augustus 2015
Sophie
Sophie Sophie


Vraag nu een
GRATIS
proefnummer aan!

Vraag nu een gratis proefnummer aan!
Missie
Soφie is een uitgave van de Stichting voor Christelijke Filosofie. Zij biedt een intellectuele uitdaging door kritisch na te denken over actuele onderwerpen, geïnspireerd door de christelijke traditie.

Redactie
ing. P. de Boer
dhr. A. Deddens
mevr. drs. E.J. van Dijk
mevr. drs. M. Doornenbal
mevr. drs. R. Ebbers-van Aalst
dr. J. Ester
drs. I.D. Haarsma
prof. dr. J. Hoogland
dhr. A. Janse
dr. ir. R.A. Jongeneel
mevr. drs. D.G. Rots
dr. P.H. Vos
dr. K. van der Zwaag

Augustus 2015Walmende vlaspit PDF Print Email
Written by   
Read more...
 
Leven met kwetsbaarheid PDF Print Email
Written by   

Hoe komen we aan de gedachte dat we onkwetsbaar zijn en hoe komen we er weer van af? Een analyse van Thijs Tromp.

 
Als het einde zoek is PDF Print Email
Written by   
Read more...
 
Veerkracht en kwetsbaarheid van ecosystemen PDF Print Email
Written by   

Ondanks ‘verontrustende hiaten´ in onze kennis geven de planetaire grenswaarden voor duurzame ontwikkeling een concrete, minimale invulling aan de opdracht tot verantwoord rentmeesterschap, is de stelling van Sander van Doorn.

 
Eenzaamheid en ontregeling hebben we nodig voor zelfbehoud PDF Print Email
Written by   

We bezwijken onder de maatschappelijke druk om voortdurend contact te hebben. Tegen opvoeders en de overheid, moeten we kunnen zeggen: ‘Ik ben alleen.’ Ons innerlijke leven ontwikkelen we namelijk niet alleen in relatie, maar ook in afzondering, en we beschermen ons innerlijk door het vaak niet of slechts vertekend te laten zien.

 
De vraag van Soφie: Soms is alles stom. Waarom? PDF Print Email
Written by   

Als ik Nietzsche lees, ben ik in een negatieve bui. Het is een soort troost bij tegenslag. Dan vind ik alles stom. De troost is dat niet alleen mijn werk of mijn toets of een relatie niet lukt, maar dat niks lukt of kan lukken. Alles is immers niks. Het gekke is, dat er maar iets kleins hoeft te gebeuren wat positief is, of mijn stemming slaat weer om. Hoe dat zit, weet ik niet.

Read more...
 
De kwetsbaarheid van God, kwetsbaarheid en zonde PDF Print Email
Written by   

In dit artikel gaat Willem Maarten Dekker vanuit de theologie in op het thema kwetsbaarheid. De theologie is nuttig om de bronnen – de Bijbel, de kerkgeschiedenis – te verstaan, maar ook om de eigen tijd te analyseren, en komt pas tot haar doel als zij beide tegelijk doet. Wat gebeurt er dus als we het alomtegenwoordige thema ‘de kracht van kwetsbaarheid’ theologisch oppakken?

Read more...
 
Atheïsme PDF Print Email
Written by   
Read more...
 
Kiezen voor een kwetsbare opstelling PDF Print Email
Written by   

In het kiezen van een kwetsbare opstelling schuilt een paradox. Kwetsbaarheid kun je kennelijk reguleren en strategisch inzetten, stelt Jan Hoogland vast. Daarnaast laat de aandacht voor het thema kwetsbaarheid een correctie zien op het eenzijdige spreken over autonomie.

Read more...
 
Sanne van Driel: De échte pijn voelen van anorexia PDF Print Email
Written by   

Een meisje met anorexia is volgens Sanne van Driel als de cynicus die Plato een kale kip naar het hoofd smeet. Plato had de mens gedefinieerd als een ongevederd tweepotig wezen. ‘Hier. Je mens!’ schreeuwde Diogenes. Op dezelfde wijze spiegelt een ‘anorexiet’ het ideaalbeeld van een meisje aan de maatschappij. ‘Hier. Je meisje. Kijk maar!’

 
Voltooid leven is onze nieuwe, seculiere eschatologie PDF Print Email
Written by   

Klaar met leven, levensmoe, voltooid leven – de discussie rondom actieve levensbeëindiging wordt steeds meer in termen gevoerd waar een dokter niet voor heeft doorgeleerd. Aan de vraag wat een voltooid leven eigenlijk is, brandt niemand zijn vingers.

 
Kwetsbare economie PDF Print Email
Written by   

Kwetsbaar betekent zoveel als gevoelig, broos, breekbaar, fragiel, weinig beschermd tegen beschadiging. Het economisch herstel dat zich momenteel aftekent zou je kwetsbaar kunnen noemen. Het gaat de goede kant op qua groei en inmiddels ook met de werkgelegenheid, maar dat herstel is kwetsbaar.

 
De kwetsbare stad PDF Print Email
Written by   

Kwetsbaarheid is volgens Kirsten Notten positief. Kwetsbaarheid brengt mensen bij elkaar en vormt de kracht van een samenleving. Bestaat de mens niet vooral in relaties, in de verhalen die we aan elkaar vertellen? Dat we onze kwetsbaarheid een beetje kwijt zijn geraakt, komt door ons streven naar perfectie. Daar moeten we van af, zegt het Zwolse ‘schrijverke’, dat door Overijsselse gemeenten wordt ingezet om verhalen over kwetsbaarheid te vertellen.

 
Dominee Johannes Lepsius kwam op voor de Armeniers PDF Print Email
Written by   

In de aanloop naar de Eerste Wereldoorlog bleven de Armeniërs buiten het bestek van de wereldpolitiek. Maar Johannes Lepsius hield precies bij welke moorden op de Armeniërs in Turkije hadden plaatsgevonden.

 
De Sophietjes deden het goed! (5) PDF Print Email
Written by   
Read more...
 
De Bijbel: eeuwig Godswoord in mensentaal PDF Print Email
Written by   

De Bijbel vertalen is een even moeilijk als gevoelig werk. Bij elke nieuwe vertaling is er onvrede, kritiek en vervreemding. Heeft de Bijbel nog een kans om te landen? Of krijgt de Bijbel juist in de moderne cultuur weer kansen?

Read more...
 
Hausse aan studiebijbels in Statenvertaling, al dan niet 'herzien' PDF Print Email
Written by   

De Nederlandse boekenmarkt is het afgelopen jaar overspoeld door studiebijbels in de Statenvertaling, al dan niet herzien, met daarnaast een Engelse variant in de King James Version (KJV). In alle drie gevallen wordt vastgehouden aan een 17e-eeuwse Bijbelvertaling, al wordt die door de een meer canoniek geacht dan door de ander.

Read more...
 


Sophie