Warning: Memcache::addserver() expects parameter 2 to be long, string given in /home/httpd/vhosts/sophieonline.nl/httpdocs/libraries/joomla/cache/storage/memcache.php on line 84
Februari 2015
Sophie
Sophie Sophie


Vraag nu een
GRATIS
proefnummer aan!

Vraag nu een gratis proefnummer aan!
Missie
Soφie is een uitgave van de Stichting voor Christelijke Filosofie. Zij biedt een intellectuele uitdaging door kritisch na te denken over actuele onderwerpen, geïnspireerd door de christelijke traditie.

Redactie
ing. P. de Boer
dhr. A. Deddens
mevr. drs. E.J. van Dijk
mevr. drs. M. Doornenbal
mevr. drs. R. Ebbers-van Aalst
dr. J. Ester
drs. I.D. Haarsma
prof. dr. J. Hoogland
dhr. A. Janse
dr. ir. R.A. Jongeneel
mevr. drs. D.G. Rots
dr. P.H. Vos
dr. K. van der Zwaag

Februari 2015Grappen over God PDF Print Email
Written by   
Read more...
 
We leven in een seculier-apocalyptisch timescape PDF Print Email
Written by   

Beatrice de Graaf is hoogleraar internationale geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Zij maakte naam als veiligheidsdeskundige en is uit dien hoofde ook regelmatig te gast in radio- en tv-programma’s om het nieuws te duiden. Wat moeten we denken van de Parijse toestanden?

 
God versus de beschaving? PDF Print Email
Written by   

In een tijd waarin we opgeschrikt worden door uitbarstingen van religieus geweld, worden ‘God’ en ‘beschaving’ dikwijls tegen elkaar uitgespeeld. In dit artikel pleit ik ervoor om beide als ‘open’ begrippen te beschouwen. Dat vereist een kritische houding tegenover wat we onder ‘beschaving’ verstaan, maar ook tegenover ons beeld van God.

 
De spelers van FC Kunde PDF Print Email
Written by   
Read more...
 
De vraag van Soφie: Hoe beantwoordt techniek aan de vraag van de praktijk? PDF Print Email
Written by   

Je bent dokter en je wilt een apparaat waarmee je kunt zien wat een patiënt mankeert. Een ingenieur maakt dat apparaat voor jou. Je kijkt door het apparaat van de ingenieur naar de patiënt. Hoe weet je dan wat je ziet? En hoe weet de ingenieur dat hij het goede apparaat heeft gemaakt? Dat is de vraag van Sophie van Baalen, technisch geneeskundige en filosoof. Op deze vraag hoopt zij te promoveren. Met haar onderzoeksvoorstel won ze alvast een prijs, de Twente Graduate School Award 2014.

Read more...
 
De moderniteit verlost ons niet van het kwaad PDF Print Email
Written by   

De recente aanslagen in Parijs en de opkomst van IS doen mensen weer spreken over het kwaad. We blijken toch niet alles onder controle te hebben. Waar faalt de moderniteit?

 
Rentmeesterschap 2.0 PDF Print Email
Written by   

Mensen zijn niet beter gekwalificeerd om rentmeesters van de aarde te zijn dan geiten om tuinman te zijn, aldus wetenschapper en milieubeschermer James Lovelock. Van hem mag het begrip rentmeesterschap bij het oud vuil, het getuigt van typisch menselijke overmoed. Is die kritiek terecht of valt er wat op af te dingen? Dit artikel doet het laatste. Het begrip rentmeesterschap leert mensen hoe afhankelijk ze zijn van de aarde.

 
Autoritair liberalisme? PDF Print Email
Written by   

De aanslag in Parijs heeft ons in onze ziel gekrenkt: meningsverschillen en botsingen van levensovertuigingen los je niet op door mensen te vermoorden die dingen zeggen die jou niet aanstaan. Dat is een morele overtuiging waarover in het Westen een grote en diepgaande consensus bestaat. Een waarde om trots op te zijn.

Read more...
 
De metafysische detective PDF Print Email
Written by   

Voor veel filmmakers biedt de wijsbegeerte een bron van inspiratie. Speelfilms bieden artiesten en literatoren niet alleen een multimediaal canvas voor kunst en vermaak, maar ook voor de bestaansvragen waarop de filosofie ingaat. In dit artikel kijken we naar metafysische thema’s in speelfilms gebaseerd op het oeuvre van Philip. K. Dick.

 
Filosoof op de boekenmarkt PDF Print Email
Written by   
Read more...
 
Het echte conflict speelt zich af tussen wetenschap en naturalisme PDF Print Email
Written by   

Onlangs verscheen Het echte conflict, de Nederlandse vertaling van het boek van de bekende Amerikaanse filosoof Alvin Plantinga. Hij betoogt dat er een diep conflict is tussen geloof en wetenschap. Maar niet daar waar de meeste mensen dat vermoeden: christelijk geloof en wetenschap gaan prima samen. Het echte conflict speelt zich af tussen wetenschap en geloof in naturalisme. Jeroen de Ridder legt uit hoe dat zit.

 
De Sophietjes deden het goed! (2) PDF Print Email
Written by   
Read more...
 
Debat over tolerantie in de 16e eeuw: Calvijn versus Castello PDF Print Email
Written by   

De Reformatie bevocht in de zestiende eeuw de vrijheid van het evangelie tegenover Rome. Maar over die vrijheid ontstond bij de protestanten verschil van mening. Calvijns medewerker Sebastian Castellio (1515-1563) keerde zich als humanist tegen de Geneefse hervormer. De pleitbezorger van tolerantie was lange tijd verguisd, maar beleeft in onze tijd een comeback.

 
De spiritualiteit van Etty Hillesum als wapen tegen het kwaad van de Nazi-terreur PDF Print Email
Written by   

Het aanhoudende gesprek met God maakte Etty Hillesum weerbaar tegen het kwaad van terreur, is de stelling van Hans Ester.

 
Parabel van de medicologie PDF Print Email
Written by   
Read more...
 
10 x C = ... PDF Print Email
Written by   

Onze organisatietaal is vergeven van Engels: targets, mean and lean, benchmarking, efficiency, planning & control, checklists, etc. etc. Ik heb me daar wel eens tegen verzet en introduceerde toen een aantal prachtige oude Latijnse woorden als alternatief. Maar met Engels is uiteraard op zichzelf niets mis. En vaak is deze taal, zeker rond de letter C, rijk voorzien van centrale, zelfs cruciale woorden, en de gelegenheid om aan de hand daarvan de kracht van de C nader te duiden, grijp ik graag aan. Daarom: 10 x C - in het Engels!

Read more...
 


Sophie