Warning: Memcache::addserver() expects parameter 2 to be long, string given in /home/httpd/vhosts/sophieonline.nl/httpdocs/libraries/joomla/cache/storage/memcache.php on line 84
Oktober 2014
Sophie
Sophie Sophie


Vraag nu een
GRATIS
proefnummer aan!

Vraag nu een gratis proefnummer aan!
Missie
Soφie is een uitgave van de Stichting voor Christelijke Filosofie. Zij biedt een intellectuele uitdaging door kritisch na te denken over actuele onderwerpen, geïnspireerd door de christelijke traditie.

Redactie
ing. P. de Boer
dhr. A. Deddens
mevr. drs. E.J. van Dijk
mevr. drs. M. Doornenbal
mevr. drs. R. Ebbers-van Aalst
dr. J. Ester
drs. I.D. Haarsma
prof. dr. J. Hoogland
dhr. A. Janse
dr. ir. R.A. Jongeneel
mevr. drs. D.G. Rots
dr. P.H. Vos
dr. K. van der Zwaag

Oktober 2014Passend onderwijs (I) PDF Print Email
Written by   
Read more...
 
Een pleidooi voor het nutteloze PDF Print Email
Written by   

In een onderwijscultuur die op leren, meten en weten is gericht, helpen filosofen als Socrates, Kierkegaard en Buber om het menselijke, het sociale en het goede terug te vinden, verbeeldingskracht en fantasie, kortom de ziel van het onderwijs. Wat was dat ook alweer, de ziel? Renée van Riessen geeft in dit artikel filosofie als herinneringsoefening.

 
Wat is de bedoeling van onderwijs? PDF Print Email
Written by   

Waartoe dient het onderwijs? Wat is goed onderwijs? Je zou zeggen: vragen waarop iedereen die in het onderwijs werkzaam is het antwoord paraat heeft. Het tegendeel is waar. Ook al beschikken we over allerlei ranglijsten waaruit blijkt welke scholen goed presteren en welke niet, op de vraag of die scholen goed onderwijs geven, hebben we vaak veel minder duidelijke antwoorden.

 
Zie de manager PDF Print Email
Written by   
Read more...
 
De vraag van Soφie: Wat is een goede leraar? PDF Print Email
Written by   

Voor Sophie Hofstra (gymnasium 3) is het nog niet zo makkelijk om aan te geven, wat een goede leraar is. Ze is er in elk geval wel van overtuigd dat kinderen onderwijs nodig hebben. Je moet leren, verder komen in het leven en later een goede baan vinden.

Read more...
 
Interview met Paul Boersma PDF Print Email
Written by   

In het onderwijs gaat het primair om de vraag: waar richt je je aandacht op? Leerlingen willen zich oriënteren. Maar hoe kunnen leraren een gidsfunctie vervullen als ze zelf oriëntatie missen? Dat is de vraag van ‘onderwijsbeest’ Paul Boersma, oud-medewerker van Verus (voorheen Besturenraad), die onlangs met pensioen ging.

 
Passend onderwijs (II) PDF Print Email
Written by   
Read more...
 
Debat: Alles in het onderwijs is in principe meetbaar en toetsbaar PDF Print Email
Written by   
Read more...
 
Er is weinig mis met het onderwijs PDF Print Email
Written by   

Het lijkt een soort genre geworden te zijn: de ‘wat is er mis met…?’-beschouwingen. Wat is er mis met het onderwijs of met de zorg of met de moraal in Nederland? Vragen die een zekere onrust verraden over trends die in de samenleving waarneembaar zijn. Vragen ook die vaak uitdrukking zijn van onvrede of onbehagen.

Read more...
 
Peter Blokhuis PDF Print Email
Written by   

Na dertig jaar neemt Peter Blokhuis afscheid als docent van de CHE en gaat hij met pensioen. Aan Soφie laat hij zien, wie en wat hij nu echt is – een boer.

 
Sophie, Poirot en Mozart PDF Print Email
Written by   
Read more...
 
Vier films, vier verhalen over onderwijs PDF Print Email
Written by   

Waar dient het onderwijs eigenlijk toe? Over die vraag lopen de meningen nogal uiteen. Volgens de een staat onderwijs in dienst van de kenniseconomie. Een ander ziet onderwijs als middel tot sociale cohesie of goed burgerschap. Weer een ander wil terug naar het oude Bildungsideaal. Niet alleen in overheidsbeleid en onderwijsvisies strijden verschillende visies met elkaar, ook films en documentaires getuigen van uiteenlopende ideeën over doel en bedoeling van het onderwijs. Wat hebben zij te bieden?

 
De anti-opvoeding van Donald Duck PDF Print Email
Written by   

Hans Ester was de eerste Soφieredacteur met een abonnement op de Donald Duck. Hij heeft daar nu een beetje spijt van, terwijl het andere redacteuren spijt dat ze nooit dat abonnement hebben gehad.

 
'Kwetsbaarheid maakt de mens tot een mens' PDF Print Email
Written by   

Leerlingen op de middelbare school blijken zeer geïnteresseerd in het nadenken over het perfectiestreven dat zich uit in hedendaagse technologische ontwikkelingen. Dat is de ervaring met de lessenserie ‘De perfecte mens’, die is ontwikkeld door de Stichting voor Christelijke Filosofie in samenwerking met enkele middelbare scholen.

 
Gelijk hebben is niet genoeg PDF Print Email
Written by   

Consensus over een natuurwetenschappelijk paradigma moet je accepteren, is de stelling van Marnix Medema. Dat geldt voor consensus over de klimaatverandering en net zo goed voor consensus over evolutie. Wel jammer voor de pers, want consensus is saai, en ook jammer voor theologen die menen dat de Bijbel alternatieve natuurwetenschappelijke antwoorden geeft op deze vraagstukken.

 
Filosoferen over de scheppingsdagen PDF Print Email
Written by   

In het onderstaande leg ik uit hoe christelijke filosofie en spontaan bijbellezen soms verrassend passend bij elkaar kunnen zijn. Toen ik voor het eerst in de Nieuwe Bijbelvertaling Genesis 1 las (in 2004), was dat voor mij een openbaring. Dag voor dag zag ik de eerste aspecten uit de modaliteitenleer van Dooyeweerd voorbijkomen.

 


Sophie