Warning: Memcache::addserver() expects parameter 2 to be long, string given in /home/httpd/vhosts/sophieonline.nl/httpdocs/libraries/joomla/cache/storage/memcache.php on line 84
Februari 2014
Sophie
Sophie Sophie


Vraag nu een
GRATIS
proefnummer aan!

Vraag nu een gratis proefnummer aan!
Missie
Soφie is een uitgave van de Stichting voor Christelijke Filosofie. Zij biedt een intellectuele uitdaging door kritisch na te denken over actuele onderwerpen, geïnspireerd door de christelijke traditie.

Redactie
ing. P. de Boer
dhr. A. Deddens
mevr. drs. E.J. van Dijk
mevr. drs. M. Doornenbal
mevr. drs. R. Ebbers-van Aalst
dr. J. Ester
drs. I.D. Haarsma
prof. dr. J. Hoogland
dhr. A. Janse
dr. ir. R.A. Jongeneel
mevr. drs. D.G. Rots
dr. P.H. Vos
dr. K. van der Zwaag

Februari 2014Beeldhouwer en beeld PDF Print Email
Written by   
Read more...
 
Verdwijnt de grens tussen mens en machine? PDF Print Email
Written by   

De centrale stelling voor de maand van de filosofie in april is dat de mens steeds meer een machine wordt en de machine steeds menselijker. Maar deze stelling klopt niet, volgens Henk Geertsema.

 
Coming out of the box PDF Print Email
Written by   
Read more...
 
De uitdaging van de synthetische biologie PDF Print Email
Written by   

Wat betekenen de sterk toegenomen mogelijkheden van de synthetische biologie voor onze visie op leven en voor de waarden die onze cultuur dragen?

 
De vraag van Soφie: Waarom alles? PDF Print Email
Written by   

Als mens willen we altijd het onderste uit de kan. Maar waarom is het nooit een keer genoeg? is de vraag van Sophie Hübner. Om een voorbeeld te geven uit het nieuws: waarom stopt minister Kamp niet gewoon met gaswinning?

Read more...
 
Iedereen wordt tijdgenoot. Over tijdmachines PDF Print Email
Written by   

‘Tijdmachine’ klinkt als een woord uit de sciencefiction, als toekomstige technologie. Filosofoof René Munnik kijkt echter geen koffiedik, maar blikt terug in de tijdmachines van het verleden. De grens tussen verleden en toekomst lijkt steeds meer te vervagen, is zijn conclusie.

 
De engel Sophia PDF Print Email
Written by   
Read more...
 
Het liefdesgebod is mijn houvast in alle dilemma's PDF Print Email
Written by   

God liefhebben boven alles en je naaste als jezelf – het liefdesgebod gaf mij houvast bij alle dilemma’s waarvoor ik stond in de operatiekamer, maar ook in de ethische commissies waarin ik zat. Dat zegt Dirk Jan Bakker in het interview dat we met hem hebben over overbehandelen. Maar eerst, wie is Dirk Jan Bakker?

 
Natuurlijk kwaad en technisch kwaad PDF Print Email
Written by   

Technologische doorbraken helpen ons alleen de gevolgen van het kwaad te bestrijden, niet de oorzaken ervan.

Read more...
 
Hoe houden we de regie over de intieme revolutie? PDF Print Email
Written by   

De industriële revolutie verwoestte ons milieu; vervolgens werd het ecologisch probleem echter veel te laat aangepakt. Op dit moment is er een intieme revolutie gaande van technologie die in onze persoonlijke levenssfeer en ons lichaam binnenkomt. Zijn we er nu wel op tijd bij? Houden we de regie over de ontwikkelingen?

 
Teunis Klapwijk PDF Print Email
Written by   

Teunis Klapwijk kwam nooit in een gespreid bedje. Overal waar hij ten tonele verscheen, moest het toneel eerst worden opgetrokken. Hij stond zelfs aan de wieg van de nanotechnologie, maar daar kwam hij pas achter toen het kindje al was opgegroeid. Hij is nu met pensioen, dat wil zeggen dat hij de uitvoering van zijn langlopende contracten heeft onderbroken met een afscheidsrede aan de TUDelft.

 
Het reizen per trein PDF Print Email
Written by   

De wisselwerking tussen mens en techniek kreeg een geheel nieuwe dimensie door de uitvinding van de spoortrein. Aan de hand van het onderwerp ‘trein’ zou een complete literatuurgeschiedenis van de negentiende en twintigste eeuw te schrijven zijn, waarin al het menselijke, van angst tot verlangen, vervat is. Hans Ester geeft een eerste aanzet.

 
Geloven in e-health PDF Print Email
Written by   

In onze seculiere samenleving is de ontwikkeling van technologie nog steeds een religieus project, stellen Michiel van Well en Maarten Verkerk na een casestudie.

 
God bewijzen? PDF Print Email
Written by   

De rationele benadering van de godsvraag door Paas en Peels doet weldadig aan in een tijd waarin gevoel het laatste woord lijkt te hebben, terwijl iedereen kan weten dat het gevoel niet zonder meer een betrouwbare gids is. Het betekent ook dat er discussie mogelijk is.

 
Via de Jacobsladder werken wetenschap en geloof samen PDF Print Email
Written by   

Na zijn publicatie God en Psyche verscheen onlangs het eerste deel van een tweeluik door Herman van Praag1, Het verstand te boven. Beproevingen van een verstandig mens. Komend najaar wordt het andere deel verwacht, Net voorbij de rede. Verkenningen op het grensgebied van vernuft en verbeelding.

Read more...
 
De waarheid van replica's PDF Print Email
Written by   
Read more...
 


Sophie