Warning: Memcache::addserver() expects parameter 2 to be long, string given in /home/httpd/vhosts/sophieonline.nl/httpdocs/libraries/joomla/cache/storage/memcache.php on line 84
Oktober 2013
Sophie
Sophie Sophie


Vraag nu een
GRATIS
proefnummer aan!

Vraag nu een gratis proefnummer aan!
Missie
Soφie is een uitgave van de Stichting voor Christelijke Filosofie. Zij biedt een intellectuele uitdaging door kritisch na te denken over actuele onderwerpen, geïnspireerd door de christelijke traditie.

Redactie
ing. P. de Boer
dhr. A. Deddens
mevr. drs. E.J. van Dijk
mevr. drs. M. Doornenbal
mevr. drs. R. Ebbers-van Aalst
dr. J. Ester
drs. I.D. Haarsma
prof. dr. J. Hoogland
dhr. A. Janse
dr. ir. R.A. Jongeneel
mevr. drs. D.G. Rots
dr. P.H. Vos
dr. K. van der Zwaag

Oktober 2013Kennen ten dele PDF Print Email
Written by   
Read more...
 
De wetenschap als maat van alle dingen PDF Print Email
Written by   

Sommige wetenschappers en filosofen denken dat de wetenschap al onze vragen kan beantwoorden. De wetenschap is grenzeloos en de maat van alle dingen. Maar wat bedoelen ze daar eigenlijk mee? Zijn ze geen eenlingen die de waarde van wetenschap overdrijven? En waarom is het debat over dit onderwerp belangrijk?

 
Alleen de neurowetenschap helpt ons verder PDF Print Email
Written by   

Patricia Churchland is een neurofilosoof par excellence: traditionele filosofische vraagstukken, bijvoorbeeld over bewustzijn, vrijheid en moraal, kunnen tegenwoordig het beste vanuit de neurowetenschappen worden benaderd, zegt ze.

 
Hoe belangrijk is de wetenschap voor de moraal? PDF Print Email
Written by   

Een kritische reflectie op de rol van (natuur)wetenschappen ten aanzien van de moraal lijkt me filosofisch noodzakelijk. Ik zal dit kort laten zien aan de hand van vier discussies, namelijk die over de verhouding van de moraal tot de genetica, de evolutietheorie, de neurowetenschappen en de klimaatverandering.

 
Word je ingeblikt als je een diagnose krijgt? PDF Print Email
Written by   

In de psychiatrie speelt sciëntisme een rol in de toepassing van de DSM. DSM staat voor Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, het meest gezaghebbende handboek over de classificatie van psychiatrische stoornissen. In de dagelijkse praktijk blijken de categorieën voor ziekte snel een eigen leven te gaan leiden. Met een diagnose zit je aan je ziekte vast. Een diagnose als etiket doet echter geen recht aan het dynamische en interactieve karakter van psychiatrische symptomen.

 
Wat er op het spel staat PDF Print Email
Written by   

Niet alleen gelovigen hebben een probleem als het sciëntisme waar is. Het heeft nogal wat consequenties als alleen de wetenschap ons zou kunnen vertellen waar wij mensen vandaan komen, waar we naartoe gaan, waartoe we op aarde zijn, of we vrij zijn, wat goed en kwaad inhouden, of er een God is – dan wel waarom dat allemaal verkeerde vragen zijn.

 
Wetenschap is geen objectieve scheidsrechter PDF Print Email
Written by   

De verleiding is groot om wetenschap de rol te geven van scheidsrechter in levensbeschouwelijke zaken, vanwege haar vermeende objectieve karakter. Maar dat is onmogelijk omdat levensbeschouwing aan wetenschap vooraf gaat.

Read more...
 
Oorzaken en redenen en wetenschap PDF Print Email
Written by   
Read more...
 
René van Woudenberg: Waarheid als eros PDF Print Email
Written by   

Het is slechts een formele wetenschap, maar René van Woudenberg noemt zich onbekommerd vriend van de analytische filosofie. Hij is gepassioneerd in de uitoefening van zijn beroep. Filosofie associeert hij zelfs met eros. Een gesprek over René zelf en aan het eind ook over het sciëntismeproject waaraan hij leiding geeft.

 
Debat: Een echte wetenschapper moet wel atheist zijn PDF Print Email
Written by   
Read more...
 
Verklaringsscientisme in de neurowetenschappen PDF Print Email
Written by   

Binnen de neurowetenschappen is de theorie van het voorspellende brein het meest populaire paradigma. Over datgene wat verklaard moet worden (het explanandum) is echter weinig discussie mogelijk, en dat maakt deze theorie van het voorspellende brein er niet sterker op, volgens Leon de Bruin.

 
Beschaafde boosheid PDF Print Email
Written by   
Read more...
 
Heeft wetenschap een mening? PDF Print Email
Written by   

In de maatschappelijke rol van wetenschap zijn normen en feiten hopeloos vermengd geraakt. Jan Boersema pleit ervoor om met behulp van de socioloog Weber de knoop te ontwarren en helder te blijven onderscheiden tussen wetenschap enerzijds en levensbeschouwing of religie anderzijds. Daarmee wordt voorkomen dat wetenschap irrelevant wordt ‘als mening’ of wordt misbruikt ten behoeve van een mening of belang.

 
Otto Neurath, filosoof van de picto's PDF Print Email
Written by   

Een beweging met de grootste sciëntistische ambitie ooit, de Wiener Kreis, ging na een bloeiperiode van tien jaar langzaam ter ziele. Wetenschap en wereldbeschouwing bleken een ongelijk span, ongeschikt om de krakende wagen die de wereld was tussen de twee wereldoorlogen, te trekken. Heeft de Wiener Kreis niets opgeleverd? Zeker wel. Alleen al als we kijken naar zijn inspirerende organisator en scriba, Otto Neurath.

 
Van het wetenschappelijk front geen nieuws PDF Print Email
Written by   
Read more...
 
Sophia in Sevilla PDF Print Email
Written by   
Read more...
 


Sophie