Warning: Memcache::addserver() expects parameter 2 to be long, string given in /home/httpd/vhosts/sophieonline.nl/httpdocs/libraries/joomla/cache/storage/memcache.php on line 84
December 2012
Sophie
Sophie Sophie


Vraag nu een
GRATIS
proefnummer aan!

Vraag nu een gratis proefnummer aan!
Missie
Soφie is een uitgave van de Stichting voor Christelijke Filosofie. Zij biedt een intellectuele uitdaging door kritisch na te denken over actuele onderwerpen, geïnspireerd door de christelijke traditie.

Redactie
ing. P. de Boer
dhr. A. Deddens
mevr. drs. E.J. van Dijk
mevr. drs. M. Doornenbal
mevr. drs. R. Ebbers-van Aalst
dr. J. Ester
drs. I.D. Haarsma
prof. dr. J. Hoogland
dhr. A. Janse
dr. ir. R.A. Jongeneel
mevr. drs. D.G. Rots
dr. P.H. Vos
dr. K. van der Zwaag

December 2012Ontgroening PDF Print Email
Written by   
Read more...
 
Met God leven wij zonder God PDF Print Email
Written by   

Voor en met God leven zonder God? Een God die zich uit de wereld laat verdrijven tot op het kruis? God die ons verlaat en zo met ons is? Wie Bonhoeffer vooral kent als de gelovige verzetsheld die prachtig heeft geschreven over de navolging van Christus en een leven met God, moet wel even slikken bij het lezen van deze radicale theologische gedachten in zijn brieven uit de gevangenis. Hoe moeten we deze uitspraken interpreteren? En wat hebben ze ons nu nog te zeggen?

 
Voornaam christendom PDF Print Email
Written by   

Theologie kan op twee manieren op Nietzsche reageren, zei de jonge Bonhoeffer in 1932. Of men haalt de schouders op en zegt dat Nietzsche niets heeft begrepen van het christelijk geloof, of men wordt zijn leerling (DBW 11, 187). De conclusie is gerechtvaardigd dat Bonhoeffer voor de laatste reactie heeft gekozen.

 
Als kwaad succes heeft, moeten we tegen onze principes handelen PDF Print Email
Written by   

Principes zijn absolute beginselen waaraan niet getornd mag worden. De theoloog Bonhoeffer moest niets van dergelijke beginselen hebben. Hij was bijvoorbeeld overtuigd pacifist en toch beraamde hij een aanslag op Hitler. Hoe is dat te rijmen? Het antwoord van Bonhoeffer heeft boer Jan Huijgen uit zijn ethische sluimer gewekt.

Read more...
 
Kanttekenaar PDF Print Email
Written by   
Read more...
 
De vraag van Soφie: Word je socialer door filosofie? PDF Print Email
Written by   

Nemen onze sociale vaardigheden toe als we aan filosofie doen? Sophie Stadhouders kan het weten. Ze onderzocht deze vraag bij kinderen uit groep vijf en zes van de basisschool. Samen met haar vriendin Veronique Swiebel schreef ze er een profielwerkstuk over. Dat werd in juni jongstleden door de KNAW bekroond met een prijs.

Read more...
 
Batman en de meesters van het wantrouwen PDF Print Email
Written by   

De drie meesters van het wantrouwen (Marx, Nietzsche en Freud) wilden de menselijke moraal ontmaskeren als niets anders dan bezitsdrang (Marx), macht (Nietzsche) of doodsangst (Freud). Bart Cusveller ziet een parallel met deze meesters van het wantrouwen in de Batman-trilogie: Batman strijdt eerst tegen het kwaad van de angst (Batman Begins), vervolgens tegen het kwaad van de macht (The Dark Knight) en ten slotte tegen het kwaad van het bezit (The Dark Knight Rises). Drie films over plichtsbetrachting, drie aanvallen op compassie.

Read more...
 
De onvoltooide roman van Dietrich Bonnhoeffer PDF Print Email
Written by   

Het nagelaten romanfragment van Bonhoeffer laat een verrassende trek van hem zien. Kennelijk stond hij positief tegenover de burgerlijke cultuur van de negentiende eeuw. De ethische en spirituele fundamenten van dat Burgerlijk Realisme werden verwerkt in de romans van Stifter, die Bonhoeffer in zijn gevangenschap met waardering las. Zijn eigen roman vertoont vergelijkbare karaktertrekken. Zag Bonhoeffer de burgerlijke cultuur als de nieuwe ordening die Duitsland na Hitler nodig zou hebben?

 
Sophias everywhere PDF Print Email
Written by   

 

Read more...
 
De heilige met het wijwater weggooien PDF Print Email
Written by   

Als rechtgeaard protestant doe ik niet aan heiligenverering. Weliswaar maak ik voor Sinterklaas een uitzondering, maar dat is slechts omdat Diederik Stapel heeft aangetoond dat je daar socialer van wordt. Sinterklaas inspireert mij verder niet. Bonhoeffer wel − maar hem vereren? Daar ben ik te protestant voor.

Read more...
 
'Exodus maakt de samenleving veiliger' PDF Print Email
Written by   

Het begon allemaal 31 jaar geleden met een inloophuis voor ex-gedetineerden in de Haagse Moerwijk. Inmiddels is dit maatschappelijke initiatief uitgegroeid tot Exodus Nederland: een landelijk netwerk van professionele begeleiders, vrijwilligers en begeleidingshuizen voor (ex-)gedetineerden. Het netwerk heeft als doel deze mensen zo veel mogelijk een kans te geven hun leven (weer) op de rails te zetten na een gevangenisstraf. Rien Timmer, van oorsprong bedrijfseconoom, is directeur van Exodus.

 
Kunnen wij wel ons eigen leven duiden? PDF Print Email
Written by   

Aangezien dit themanummer over Bonhoeffer en Nietzsche gaat, lijkt het mij gepast om in de levenskunstrubriek deze keer iets te zeggen over de invloed van beide denkers op de moderne filosofie van de levenskunst. Ik wil dit doen door te kijken naar het werk van twee hedendaagse Duitse denkers van de levenskunst: Wilhelm Schmid en Wilhelm Gräb.

 
Paul van Tongeren: de onvolmaakte zoektocht naar het volmaakte PDF Print Email
Written by   

Hij is een van de weinige filosofen die zich nog katholiek willen noemen. Tegelijkertijd is hij een specialist in de meest atheïstische denker die er bestaat in de geschiedenis van de filosofie: Nietzsche. Die spagaat past bij Paul van Tongeren. Zoekend naar het volmaakte, in de wetenschap dat die zoektocht altijd onvolmaakt zal zijn. Er is iets spanningsvols in de mens. En dus is het leven een kunst. Welke inzichten heeft Paul van Tongeren gevonden bij zijn pogingen om in zijn leven de theologie en filosofie op één lijn te krijgen?

 
Ontwikkeling = mogelijkheden scheppen PDF Print Email
Written by   

Martha Nussbaum is een van de toonaangevende filosofen van deze tijd. Ze schrijft veel op het terrein van de sociale filosofie. Het centrale thema is steeds de zogeheten benadering vanuit mogelijkheden: de mogelijkheid om deel te nemen aan het economisch verkeer of aan de politiek. Samen met de econoom Amartya Sen behoort ze tot de ontwikkelaars van deze benadering. Daarmee proberen ze een alternatief te bieden voor zowel het in de economie zo dominante utilisme als de invloedrijke sociale rechtvaardigheids- of hulpbrontheorie van John Rawls. Dit alternatief van Nussbaum is zeer de moeite waard.

 
Christelijke dogmatiek ook voor filosofen interessant PDF Print Email
Written by   

Een dogmatiek is niet alleen voer voor theologen, maar biedt ook veel filosofische inzichten. Dat bewijst de gloednieuwe Christelijke dogmatiek van dr. Gijsbert van den Brink en dr. Kees van der Kooi. Een oriënterend werk in de geloofsleer, dat ook in gesprek gaat met het contemporaine denken en feeling houdt met wat in cultuur en samenleving leeft.

 
Donald Duck leidde de Amerikaanse invasie PDF Print Email
Written by   
Read more...
 
Ik durf meer op de voorgrond te treden PDF Print Email
Written by   

Boaz Beeuwkes slaagde onverwacht voor het vwo en kreeg het vervolgens benauwd wanneer hij aan zijn studiekeuze dacht. Om de keus voor zijn vervolgstudie weloverwogen te kunnen maken, besloot hij er zich een jaar volledig op te richten. Nu is hij alweer halverwege het EH-Basisjaar.

Read more...
 


Sophie