Warning: Memcache::addserver() expects parameter 2 to be long, string given in /home/httpd/vhosts/sophieonline.nl/httpdocs/libraries/joomla/cache/storage/memcache.php on line 84
Oktober 2012
Sophie
Sophie Sophie


Vraag nu een
GRATIS
proefnummer aan!

Vraag nu een gratis proefnummer aan!
Missie
Soφie is een uitgave van de Stichting voor Christelijke Filosofie. Zij biedt een intellectuele uitdaging door kritisch na te denken over actuele onderwerpen, geïnspireerd door de christelijke traditie.

Redactie
ing. P. de Boer
dhr. A. Deddens
mevr. drs. E.J. van Dijk
mevr. drs. M. Doornenbal
mevr. drs. R. Ebbers-van Aalst
dr. J. Ester
drs. I.D. Haarsma
prof. dr. J. Hoogland
dhr. A. Janse
dr. ir. R.A. Jongeneel
mevr. drs. D.G. Rots
dr. P.H. Vos
dr. K. van der Zwaag

Oktober 2012Te kwader trouw PDF Print Email
Written by   
Read more...
 
Relationele economie als antwoord PDF Print Email
Written by   

Een denktank van Europese christendemocraten heeft geprobeerd een antwoord te vinden op de ideologische en financiële crisis waarin we verkeren. Roel Jongeneel acht hun publicatie After Capitalism van grote betekenis.

 
We spelen niet voor God, maar met God mee PDF Print Email
Written by   

Redacteur Marnix Medema, werkzaam in de biotechnologie, biedt een ethische reflectie op zijn vakgebied. Spelen met de bouwstenen van het leven is alleen fijn onder bepaalde condities.

 
De vraag van Soφie: Waarom straffen we? PDF Print Email
Written by   

We kennen reeds het verschijnsel van de maximumstraf. Nieuw is de vraag naar minimumstraffen. Het al dan niet instellen daarvan was een item tijdens de verkiezingen. Waar komt die behoefte aan een minimum vandaan? Wanneer is een straf ‘voldoende’? En waarom straffen we eigenlijk? Dat zijn de vragen die Sophie de Graaff bezighouden.

Read more...
 
Loslaten zonder de meest kwetsbaren te laten vallen PDF Print Email
Written by   

Een interview met Marja Jager-Vreugdenhil over de nieuwe verhouding tussen overheid, burgers en sociale verbanden

Iedereen moet meer meedoen, is de doelstelling van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), die nu ruim vijf jaar van kracht is. Burgers moeten actiever worden in de ondersteuning van mensen die zorg nodig hebben. Daardoor kunnen zorgafhankelijke mensen op hun beurt ook meer meedoen. Marja Jager-Vreugdenhil deed onderzoek naar het ‘meer meedoen door meer meedoen’. De ambitie van de wet is goed, is haar conclusie, alleen is de volgorde van de implementatie verkeerd. Er is volgens Jager eerst een mentaliteitsverandering nodig.

 
Psychologiebladen PDF Print Email
Written by   
Read more...
 
Schaf de staat af en de kerk ook! PDF Print Email
Written by   

De verhouding tussen kerk en staat is een belangrijk filosofisch probleem. Lev Tolstoj bood met zijn strikt antiautoritaire versie van de christelijke leer een nieuw perspectief op deze kwestie: de staat diende afgeschaft te worden, opdat men een begin kon maken met de bouw van Gods koninkrijk op aarde.

 
Mysterieuze materie PDF Print Email
Written by   
Read more...
 
Over de gesteldheid van de 50-plus-man PDF Print Email
Written by   

Is het verontrustend dat mannen van 50-plus het vaak niet meer droog houden? Het authentieke en filosofische verweer van de hoofdredacteur: emoties, gevoelens hebben hun eigen rationaliteit. En het is volop rationeel om niet alleen met feiten, maar ook met gevoelens rekening te houden.

Read more...
 
'Ik bied daklozen veiligheid' PDF Print Email
Written by   

Bernadette van Dijk is sinds februari 2008 werkzaam als straatpastor in Amersfoort. Zeventig procent van haar werktijd brengt zij op straat door tussen daklozen en verslaafden die door de maatschappij worden uitgestoten. Terwijl het grote publiek deze mensen als bedreigend ervaart, brengt Van Dijk juist veel tijd met hen door: ,,Soms kun je niet méér doen dan wat van je aandacht geven.”

 
Onenig PDF Print Email
Written by   
Read more...
 
Wat schreef Jezus op de grond? PDF Print Email
Written by   

‘Je mag niet oordelen’ is de strekking die de meesten halen uit de bijbelpassage in Johannes over de overspelige vrouw. Immers, ‘wie zonder zonde is, werpe de eerste steen’ en, Jezus schreef niet voor niets op de grond: Hij onttrok zich daarmee aan een oordeel. Fout. Volgens Bram Bos. Als we goed lezen, zien we wat Jezus in het zand schreef. Het is zelfs een oordeel.

 
Het hogere is in, maar waar blijft toch de kerk? PDF Print Email
Written by   
Read more...
 
Debat: Het evangelie is van iedereen PDF Print Email
Written by   
Read more...
 
Bouw jezelf en je bouwt een paleis! PDF Print Email
Written by   

Bouw jezelf en je bouwt een ruïne, zei Augustinus. Dit negatieve beeld van levenskunst is ten onrechte aan het christendom blijven kleven. Bouw jezelf en je bouwt een paleis! Dat zou beter passen. Ook bij Augustinus.

 
Het onstilbaar verlangen van de mens PDF Print Email
Written by   

De westerse cultuur raakt steeds losser van haar wortels van het christendom. Toch blijft het religieuze verlangen diepgeworteld, zo blijkt uit een hausse aan boeken over spiritualiteit. Innerlijkheid, meditatie en levensvervulling scoren hoog, maar zijn per saldo gericht op déze wereld, constateert socioloog Joep de Hart.

 
De astronomische Sophie PDF Print Email
Written by   
Read more...
 
Het is geen verlegenheidskeus PDF Print Email
Written by   

Eveline Koolen wist al heel vroeg dat ze het EH-Basisjaar wilde gaan volgen. Het was een echt streven. En niet omdat ze totaal geen idee heeft wat ze wil, maar omdat ze heel graag een jaar vrijmaakt om aandacht te besteden aan haar geloof en God.

Read more...
 
De marginalisering van de christelijke politiek PDF Print Email
Written by   
Read more...
 
Huisje, boompje, beestje PDF Print Email
Written by   
Read more...
 
Belgenmop PDF Print Email
Written by   
Read more...
 


Sophie