Warning: Memcache::addserver() expects parameter 2 to be long, string given in /home/httpd/vhosts/sophieonline.nl/httpdocs/libraries/joomla/cache/storage/memcache.php on line 84
Februari 2011
Sophie
Sophie Sophie


Vraag nu een
GRATIS
proefnummer aan!

Vraag nu een gratis proefnummer aan!
Missie
Soφie is een uitgave van de Stichting voor Christelijke Filosofie. Zij biedt een intellectuele uitdaging door kritisch na te denken over actuele onderwerpen, geïnspireerd door de christelijke traditie.

Redactie
ing. P. de Boer
dhr. A. Deddens
mevr. drs. E.J. van Dijk
mevr. drs. M. Doornenbal
mevr. drs. R. Ebbers-van Aalst
dr. J. Ester
drs. I.D. Haarsma
prof. dr. J. Hoogland
dhr. A. Janse
dr. ir. R.A. Jongeneel
mevr. drs. D.G. Rots
dr. P.H. Vos
dr. K. van der Zwaag

Februari 2011Umsonst PDF Print Email
Written by   
Read more...
 
Onbehagen rond Brandon. Wat maken Brandon en Dexter ons duidelijk? PDF Print Email
Written by   

Een uitzending van ‘Uitgesproken EO’ over de ‘vastgeketende’ Brandon vorige maand voedde het onbehagen over de zorg in Nederland. Maar helaas hielp het niet om meer nuance in het debat te brengen. Door een staaltje slechte journalistiek stond ’s Heeren Loo enige dagen symbool voor een falende professionele dienstverlening. De zondebok was gezocht en gevonden. Volkomen ten onrechte. Mijn stelling is dat het verhaal van Brandon iets heel anders duidelijk maakt: onze collectieve onmacht om de zorg te verbeteren en onze irreële, zelfs utopische verwachtingen van de zorg. Mijn christenbroeders en -zusters van de EO zouden beter moeten weten.

 
Voor of tegen Willem Ouweneel PDF Print Email
Written by   

Wanneer u als Nederlandse gast een bijeenkomst van de Vergadering der Gelovigen wilt bezoeken, of u nu in Brazilië bent of in Nepal, kan het gebeuren dat u bij de deur van de kerk staande wordt gehouden met de vraag: ‘Bent u voor of tegen Willem Ouweneel?’ Uw voor of tegen is dan beslissend: u mag deelnemen aan het avondmaal of juist niet!

Dit wil toch niemand? Hoe kan het dat het zover is gekomen met de grote voorman van evangelisch Nederland, die eerst creationistisch was, daar later op grond van filosofische en theologische inzichten op terugkwam, en zich op dit moment ‘postmodern’ noemt? Een openhartig gesprek met de hoofdredacteur van het voormalige Ellips, de moeder van Sofie.

 
De vraag van Soφie: Geloof ik omdat ik het geloof of omdat ik het weet? PDF Print Email
Written by   

Voor mij is een belangrijke vraag wat geloven nu precies is. Ik ben christelijk opgevoed en ik zou mijzelf ook christen noemen, maar wat bedoel je nu precies als je zegt ‘ik geloof in God’ of ‘ik geloof in Jezus’?

 
Nanotechnologie is de ultieme ontheiliging van de natuur PDF Print Email
Written by   

Beweging (de voorganger van Soφie) kreeg vorig jaar subsidie van het ministerie van Economische Zaken voor het uitbrengen van een special over nanotechnologie en het organiseren van een congres. Heeft het geholpen? Nog onvoldoende. Volgens Eppo Bruins, lid van de Commissie Maatschappelijke Dialoog Nanotechnologie, moeten christenen zich veel steviger in het debat gaan roeren. Het is te vaak gebeurd dat nieuwe technologieën een autonome ontwikkeling kenden, en dat kritiek vanuit levensbeschouwelijke hoek niet doorslaggevend bleek. Juist vanuit onze levensbeschouwing moeten we de kaders scheppen voor technologie. Anders duurt het niet lang meer, of de techniek gaat met ons op de loop en blijken we letterlijk onze ziel verkocht te hebben.

 
Het bureau van Hooykaas PDF Print Email
Written by   
Read more...
 
Blikken in bladen PDF Print Email
Written by   
Read more...
 
Bevrijd de politiek van de waarheidsclaim! PDF Print Email
Written by   

Afscheid van waarheid als doel van de politiek kan bevrijdend werken en helpen om de zendingsdrang van Geert Wilders te weerstaan, is de stelling van politiek journalist Marcel ten Hooven. Zo’n afscheid maakt meer ruimte voor wat politiek in de kern is: een vreedzame wijze van omgaan met verschillen.

 
Geert komt van Mars PDF Print Email
Written by   
Read more...
 
Vroeger was alles zo zeker PDF Print Email
Written by   

Vroeger was alles zo zeker. Het geloof bood vastigheid. Over vragen als ‘Bestaat God?’ of ‘Is Jezus mijn verlosser?’ hoefde je niet na te denken. Sterker: je kon er ook beter niet over nadenken, want dan ging je misschien twijfelen. En twijfel was een grote vijand van het geloof.

 
Paul Cliteur: Alleen een seculier kader kan de samenleving ordenen PDF Print Email
Written by   

Hij volgt kritisch de god van het monotheïsme.

Leeft het liefst als monnik, teruggetrokken, lezend en schrijvend.

Kan zich niet geheel onttrekken aan een zeker gevoel van lotsbestemming.

Went evenmin aan het idee dat zijn overleden moeder ‘weg’ is.

Noemt zichzelf geen atheïst – er valt best een concept van ‘god’ te bedenken waarbij hij zich wil aansluiten – maar voor de toekomst van de rechtsstaat, de democratie en de mensenrechten moeten we volgens Paul Cliteur (met een beroep op Dooyeweerd) afstand nemen van de religieuze kaders. Alleen een seculier denkkader kan ons verder helpen in het ordenen van onze samenleving.

 
De heilige Sophie PDF Print Email
Written by   
Read more...
 
Debat: Journalisten zijn niet geïnteresseerd in hoop PDF Print Email
Written by   
Read more...
 
'De eindtijd is begonnen'. Het apocalyptische denken van René Girard PDF Print Email
Written by   

De eindtijd is al begonnen, zegt de 86-jarige Franse denker René Girard. Het geweld in de wereld is niet meer in te dammen – en dat komt door Jezus.

 
Onder het schedeldak is het veilig toeven PDF Print Email
Written by   

We schrijven 1990. In het late voorjaar werd ik, na twee succesvolle auditierondes, alsnog afgewezen door de toneelschool te Maastricht. Niet dat ik een loopbaan als actrice ambieerde; ik had voor de opleiding gekozen om een echt goede fictieschrijver te worden. Iemand die niet naast, maar in de schoenen van haar personages loopt, en door het meebewegen wéét welke woorden een personage gaat vormen en welke gedachten er in dit innerlijke spreken zullen ontstaan.

Geen alziende, alwetende godheid die oordelend boven het aardse schouwtoneel hangt en af en toe een paar pionnen verzet of een storm laat opsteken, maar een hartstochtelijk kunstenaar die eigen overtuigingen, gehechtheden en zekerheden kan offeren om recht te doen aan het verhaal van ook de minst sympathieke figuren. Want ieder romanpersonage, hoe amoreel of immoreel diens levenswandel ook is, heeft recht op absolute geloofwaardigheid.

 
Wereldkaart christendom ingrijpend veranderd PDF Print Email
Written by   

De situatie van het wereldchristendom is ingrijpend veranderd. De vorig jaar gehouden herdenking van de eerste Wereldzendingsconferentie die in 1910 in Edinburgh plaatsvond – precies honderd jaar geleden – toont hoe de wereldkaart van het christendom letterlijk van kleur is verschoten. Het christendom heeft zijn zwaartepunt verlegd van het noordelijk naar het zuidelijk halfrond. Een Atlas van het wereldchristendom zet de ontwikkelingen op een rijtje.

 
Geen kerk zonder innerlijke binding PDF Print Email
Written by   

Een kerk zonder innerlijke binding aan God en geloof zal niet kunnen overleven. Prof. Henk de Roest bepleit de kerk als een huis voor de ziel. Die ziel komt nogal eens tekort, in de kerk én in de wereld. ,,Alleen een kerk die de beweging naar binnen maakt kan een beweging naar buiten maken.’’

 
Gevormd uit sterrenstof PDF Print Email
Written by   
Read more...
 
Vollenhoven PDF Print Email
Read more...
 
Søren PDF Print Email
Read more...
 
Alles moet veranderen PDF Print Email
Written by   
Read more...
 


Sophie