Warning: Memcache::addserver() expects parameter 2 to be long, string given in /home/httpd/vhosts/sophieonline.nl/httpdocs/libraries/joomla/cache/storage/memcache.php on line 84
Herfst 2008
Sophie
Sophie Sophie


Vraag nu een
GRATIS
proefnummer aan!

Vraag nu een gratis proefnummer aan!
Missie
Soφie is een uitgave van de Stichting voor Christelijke Filosofie. Zij biedt een intellectuele uitdaging door kritisch na te denken over actuele onderwerpen, geïnspireerd door de christelijke traditie.

Redactie
ing. P. de Boer
dhr. A. Deddens
mevr. drs. E.J. van Dijk
mevr. drs. M. Doornenbal
mevr. drs. R. Ebbers-van Aalst
dr. J. Ester
drs. I.D. Haarsma
prof. dr. J. Hoogland
dhr. A. Janse
dr. ir. R.A. Jongeneel
mevr. drs. D.G. Rots
dr. P.H. Vos
dr. K. van der Zwaag
Herfst 2008

Think negative, act negative PDF Print Email
Written by   
Read more...
 
Technologie als verlossingsproject. Over natuur, technologie en het heilige PDF Print Email
Written by   

Dat theologie en metafysica buiten de discussie rond technologische ontwikkeling worden gehouden, maakt duidelijk dat men zich niet bewust is van de wortels van technologie, is de stelling van Bronislaw Szerszynski.

 
Buitenaards leven PDF Print Email
Written by   
Read more...
 
Rentmeester of regent? PDF Print Email
Written by   

Zorgen voor het milieu. Het begon in de jaren zestig als een volkomen nieuw verschijnsel. Nu, bijna veertig jaar later, is het verankerd in ons geweten. Het zorgen voor het milieu is niet meer weg te denken uit beleidsvorming, innovatie en het publieke debat.

Wat begon als het stokpaardje van enkele buitenparlementaire belangengroepen, die vaak geen ander belang leken te dienen dan het aanklagen van de burgerlijkheid, is nu geworden tot hét verkiezingsbeginsel van de politieke partijen, of staat prominent in de mission statements van toonaangevende bedrijven. Maar hoe ver moet deze zorg voor ons leefmilieu gaan? En waarom zouden we eigenlijk zorg moeten dragen voor het milieu?

 
Ik heb een praktische benadering van de economie PDF Print Email
Written by   

Interview met prof.dr. Johan Graafland naar aanleiding van diens boek ‘Het oog van de naald: de economie van markt, geluk en solidariteit’

 
Stelen mag PDF Print Email
Written by   
Read more...
 
Wie was Henriette Roland Holst? PDF Print Email
Written by   

Is het mogelijk om vanuit politiek engagement kunst te bedrijven, zonder dat die verbinding ontaardt in kitscherige propagandakunst? Henriette Roland Holst is een van de eerste en meest originele denkers in de Nederlandse geschiedenis over dit probleem.

 
Sporen van het heilige PDF Print Email
Written by   
Read more...
 
Doel van christelijk onderwijs is: leren dienen PDF Print Email
Written by   

Op 11 juni 2008 sprak dr. John van Dyk op het symposium ‘De spiritualiteit van de leraar’ georganiseerd door het lectoraat ‘Morele Vorming’ van de Gereformeerde Hogeschool te Zwolle. Van Dyk daagt uit om ‘dienen’ tot het doel van christelijk onderwijs te maken. Hieronder volgt de tekst van zijn lezing, getiteld ‘Leraarschap, leerpraktijk, en schoolcultuur’, in verkorte vorm.

 
Het godsdeeltje PDF Print Email
Written by   
Read more...
 
God heeft geen kleinkinderen. Interview met Henk Jochemsen PDF Print Email
Written by   

Henk Jochemsen, geboren en getogen op een boerderij, woont nu met zijn vrouw buitenaf in Bennekom. Hij heeft drie kinderen en vijf kleinkinderen. Het komt goed uit dat hij in Bennekom woont want met ingang van dit seizoen is hij de nieuwe bijzonder hoogleraar Reformatorische Wijsbegeerte aan de universiteit in Wageningen.

Een universiteit waar hij zich thuis voelt; hij heeft er moleculaire biologie gestudeerd, waarop hij later in Leiden promoveerde. Henk Jochemsen heeft zin in zijn nieuwe uitdaging. Een leerstoel die op zijn lijf is geschreven: christelijke wijsbegeerte doceren met een relatie naar zijn vakgebied. Studenten helpen nadenken over hun wetenschapsbeoefening, hun opleiding en hoe zij christen kunnen zijn als wetenschapper en vervolgens als wetenschapper in de samenleving. Studenten helpen de wil van God in hun leven te leren verstaan. Dat laatste is erg belangrijk voor Henk Jochemsen.

Read more...
 
Zwarte president PDF Print Email
Written by   
Read more...
 
Afval is voedsel PDF Print Email
Written by   

Remaking The Way We Make Things. Het concept van Cradle to Cradle is simpel: Hoe kunnen we onze spullen zo ontwerpen dat ze niet vervuilend meer zijn in productie, gebruik, en sterker nog, de periode daarna?

 
Hoe vrij ben jij? PDF Print Email
Written by   

Onze wil is niet volledig gedetermineerd door natuurlijke processen, is de stelling van Guus Labooy in zijn boek ’Waar geest is, is vrijheid’. En het is volgens Labooy ook niet zo dat onze vrije wil alleen maar een gevoel is. Maar hoe staat het met zijn alternatief? Volgens Henk Geertsema ontkomt Labooy niet aan het dualisme tussen geest en lichaam dat hij bestrijdt.

Read more...
 
Schiftingscommissie PDF Print Email
Written by   
Read more...
 
Het oog van de naald; de economie van de markt, geluk en solidariteit PDF Print Email
Written by   
Read more...
 
De economie van de eer PDF Print Email
Written by   
Read more...
 


Sophie