Warning: Memcache::addserver() expects parameter 2 to be long, string given in /home/httpd/vhosts/sophieonline.nl/httpdocs/libraries/joomla/cache/storage/memcache.php on line 84
Zomer 2008
Sophie
Sophie Sophie


Vraag nu een
GRATIS
proefnummer aan!

Vraag nu een gratis proefnummer aan!
Missie
Soφie is een uitgave van de Stichting voor Christelijke Filosofie. Zij biedt een intellectuele uitdaging door kritisch na te denken over actuele onderwerpen, geïnspireerd door de christelijke traditie.

Redactie
ing. P. de Boer
dhr. A. Deddens
mevr. drs. E.J. van Dijk
mevr. drs. M. Doornenbal
mevr. drs. R. Ebbers-van Aalst
dr. J. Ester
drs. I.D. Haarsma
prof. dr. J. Hoogland
dhr. A. Janse
dr. ir. R.A. Jongeneel
mevr. drs. D.G. Rots
dr. P.H. Vos
dr. K. van der Zwaag

Zomer 2008Anarchie in de paleistuin PDF Print Email
Written by   
Read more...
 
Het morele kapitaal van het christendom is over twee generaties opgebruikt PDF Print Email
Written by   

Secularisatie lijkt een onomkeerbaar proces. De morele pijlers onder onze westerse beschaving vallen weg en er komt niets voor in de plaats. Een fascistische opleving is daarom niet onwaarschijnlijk, aldus Theodore Dalrymple, een profeet die in zijn vaderland niet wordt geëerd maar in Nederland en de Verenigde Staten een luisterend oor vindt.

Read more...
 
Filosofie voor de generaal PDF Print Email
Written by   
Read more...
 
Kapitaal en onderneming: een problematisch huwelijk? PDF Print Email
Written by   

Een onderneming is als een ellips met twee brandpunten: positief dienstbetoon en inkomensvorming van participanten, ofwel de externe en interne bestemmingsfunctie. Roel Jongeneel vraagt aandacht voor de externe doelen: hoe kunnen we randvoorwaarden stellen aan een onderneming zonder die onderneming te belemmeren in haar activiteit en juist gezond ondernemen te faciliteren?

 
Het Nieuwe Jeruzalem komt uit de hemel - Christelijke religie en seculiere utopie PDF Print Email
Written by   

Nu de ChristenUnie meeregeert zien sommige christenen nieuwe kansen om orde op zaken te stellen op ethisch gebied. Maarten Verkerk wijst aan de hand van het werk van Francis Bacon en van de regering Bush op het grote gevaar om hoge doelen te stellen aan een machtspositie.

 
God stak Abraham in de rug - Interview met Asaph Ben Menahem PDF Print Email
Written by   

Door schaarste had Asaph Ben Menahem in zijn jeugd niets anders ter beschikking dan bedrukt papier. Daarop leerde hij zichzelf tekenen. De schaarste ging voorbij, maar het bedrukte papier is gebleven. Maagdelijk wit schrikt hem af. In zijn werk laat Slanger zich inspireren door verhalen uit de Bijbel en door grote filosofen als Spinoza en Kierkegaard.

 
Laboratoriumopschriften PDF Print Email
Written by   
Read more...
 
Er is een ander spel ontstaan PDF Print Email
Written by   

Beiden zijn zowel wetenschapper als verpleegkundige. Beiden houden zich al vele jaren bezig met het thema spiritualiteit in verpleegkundige zorg. En beiden zijn betrokken bij de vorming van jonge mensen die als verpleegkundige veel voor de kiezen krijgen. Een gesprek met René van Leeuwen (rechts) en Gert Westrik.

 
Europese grondwet en verdrag van Lissabon PDF Print Email
Written by   
Read more...
 
Debat: Ondanks Gore rijd ik door! PDF Print Email
Written by   
Read more...
 
Bob Goudzwaard: De eerste klas is niet voor ons soort mensen PDF Print Email
Written by   

“Uit affiniteit met het nest waar ik vandaan kom, rijd ik nog steeds tweede klas met de trein. Dat doe ik omdat mijn moeder zei ‘de eerste klas is niet voor ons soort mensen’. ”

“Ik ben een econoom die doorvraagt. Vanuit de economische praktijk stel ik vragen over de vooronderstellingen achter uitgangspunten. Ik voel me geen filosoof. Als ik de filosofie niet kan betrekken op belangrijke problemen waar onze samenleving voor staat, dan spreekt mij dat niet aan. Het moet altijd toepasbaar zijn.”

Toepassen. Het is een sleutelwoord in het leven van emeritus hoogleraar Bob Goudzwaard. Als econoom past hij de filosofische manier van dieper doorvragen toe bij zijn benadering van maatschappelijke problemen. Als christen past hij de Bijbelse waarden toe op de economie en haar uitgangspunten. Zijn denken heeft dus onontkoombaar ook betrekking op zijn eigen levensstijl.

 
Je moet jezelf kennen, zeker in de stad - Terugblik op de maand van de filosofie PDF Print Email
Written by   

Hoer van Babylon? Vergelijkbaar met een klooster? Slagveld van het multiculturalisme? De stad – het thema van de Maand van de Filosofie – roept zeer uiteenlopende associaties op. Het is daarmee een prima thema om de vragen van onze tijd en cultuur op te projecteren. Dit artikel is een terugblik op deze met filosofie overgoten maand. Identiteit en levenskunst blijken terugkerende accenten, ook bij een van de hoofdsprekers: de Zwitser Alexandre Jollien.

Read more...
 
Groot leermoment in de universitaire geschiedenis PDF Print Email
Written by   
Read more...
 
God als fictie en God als fragment - Philipse, Mönnich en de open economie PDF Print Email
Written by   

Het ‘Atheïstisch manifest’ van Herman Philipse vertoont hetzelfde manco als de traditionele godsbewijzen, is de stelling van Roelf Haan, die de systematische wijsbegeerte van Dooyeweerd en de a-systematische theologie van Mönnich gebruikt als referentie.

 
Op zoek naar de wissel - Van kennis naar inzicht in een bedreigde wereld PDF Print Email
Written by   

In november 2007 organiseerde het iiasa (International Institute for Applied Systems Analysis) in Wenen een congres over het thema ‘Science and Policies for the Future’. De Duits-Chileense econoom en musicus Manfred Max-Neef, voormalig Chileens presidentskandidaat, winnaar van een alternatieve Nobelprijs en schrijver van het boek ‘Human Scale Development’ (1987), hield een toespraak over wat hij ziet als de meest fundamentele crisis van onze tijd: de neoliberale economische taal. Hij ontwikkelde vijf eisen waaraan een nieuw economisch paradigma moet voldoen:

1. De economie dient de mensen en niet andersom.
2. Het gaat om de ontwikkeling van mensen en niet om de omvang van onze consumptie.
3. Ontwikkeling staat niet gelijk aan economische groei en groei niet aan ontwikkeling.
4. Economische ontwikkeling is onmogelijk als het ecosysteem ons geen diensten meer levert.
5. De economie is niet meer dan een subsysteem van een groter systeem dat eindig is en dus is permanente materiële economische groei onmogelijk.

 
Van grenzen weten PDF Print Email
Written by   
Read more...
 
Wetenschapsfilosofie voor economen en bedrijfskundigen PDF Print Email
Written by   
Read more...
 
Wonderen PDF Print Email
Written by   
Read more...
 


Sophie