Warning: Memcache::addserver() expects parameter 2 to be long, string given in /home/httpd/vhosts/sophieonline.nl/httpdocs/libraries/joomla/cache/storage/memcache.php on line 84
Lente 2007
Sophie
Sophie Sophie


Vraag nu een
GRATIS
proefnummer aan!

Vraag nu een gratis proefnummer aan!
Missie
Soφie is een uitgave van de Stichting voor Christelijke Filosofie. Zij biedt een intellectuele uitdaging door kritisch na te denken over actuele onderwerpen, geïnspireerd door de christelijke traditie.

Redactie
ing. P. de Boer
dhr. A. Deddens
mevr. drs. E.J. van Dijk
mevr. drs. M. Doornenbal
mevr. drs. R. Ebbers-van Aalst
dr. J. Ester
drs. I.D. Haarsma
prof. dr. J. Hoogland
dhr. A. Janse
dr. ir. R.A. Jongeneel
mevr. drs. D.G. Rots
dr. P.H. Vos
dr. K. van der Zwaag
Lente 2007

Beta-analfabetisme en betisme PDF Print Email
Written by   
Read more...
 
De overheid doet niet aan naastenliefde PDF Print Email
Written by   

Een interview met minister Donner van sociale zaken en werkgelegenheid.


Van de overheid hoeven we niet veel goeds te verwachten; zij is een noodzakelijk kwaad. De overheid betracht ook geen deugdzaamheid. Dat doen burgers. Maar burgers doen dat niet vanzelf. Daarbij hebben ze toch ook weer een beetje hulp nodig... van de overheid!

Read more...
 
Zelfspot PDF Print Email
Written by   
Read more...
 
Een filosofisch perspectief op kosten-batenanalyse PDF Print Email
Written by   
Is kosten-batenanalyse een geschikt instrument om voor- en nadelen af te wegen bij ingrijpende overheidsbeslissingen? Een kritische analyse.
 
Een volgeling van Henk van Riessen PDF Print Email
Written by   
Jan van Bemmel vindt de reformatorische wijsbegeerte bijzonder waardevol voor mensen op verantwoordelijke posities omdat deze filosofie behulpzaam is voor mensen die sturing moeten geven in complexe situaties. Bovendien benoemt zij eerlijk de eigen vooronderstellingen en helpt zij om vooronderstellingen van denken en handelen te ontleden.
 
Heeft God humor? PDF Print Email
Written by   
Read more...
 
Onze samenleving heeft een Borderlinesyndroom PDF Print Email
Written by   
Managers ontnemen professionals vaak hun beroepseer, wat leidt tot 'beroepszeer'. Andersom doen de professionals dat met de managers. Een analyse van het probleem dat het blad CD-verkenningen in 2005 aan de orde stelde.
 
Intelligent Design contra evolutietheorie PDF Print Email
Written by   
Vele wetenschappers beschouwen de evolutietheorie van Darwin nog steeds als de meest aanvaarde verklaringstheorie voor het ontstaan van de soorten. In dit essay wordt aangetoond dat het ontwerpargument Intelligent Design de beste wetenschappelijke verklaring geeft voor het ontstaan van de levende natuur.
 
Debat: fair trade is niet fair PDF Print Email
Written by   
Read more...
 
Filosofie... misschien helpt het PDF Print Email
Written by   
"Dat is toevallig! Daar ben ik juist veel over aan het nadenken op het ogenblik", was zijn reactie op de uitnodiging voor het interview over de mens achter de filosoof Hans Achterhuis en de filosofie achter de mens Hans Achterhuis. In juni neemt hij afscheid als hoogleraar aan de universiteit Twente. Een goede gelegenheid om terug te blikken en de balans op te maken.
 
Over de hoop die in ons is PDF Print Email
Written by   

Tweede bijdrage over het eindexamenonderwerp Utopie.

Wij hadden vroeger een hond die zich na een middag draven door het bos behaaglijk uitstrekte voor de haard. Het gebeurde wel eens dat hij in zijn slaap onrustige bewegingen maakte met zijn poten en zijn bek. “Kijk, hij droomt”, zeiden we dan. Zou dat waar zijn? Kunnen dieren dromen? Kwamen in de droom van onze hond de konijntjes voorbij dansen die hij net gemist had?

Read more...
 
Ligt de kerk zwaar op de maag? PDF Print Email
Written by   
Ondanks het bestaan van diepe anti-gevoelens is religie weer terug in de samenleving. Of is het schijn die bedriegt en zitten we binnen de kortste keren zowel zonder individuele als zonder publieke religie? Nederlandse theologen deden er lang het zwijgen toe, maar met het proefschrift van Ad de Bruijne 'Levend in Leviathan' lijkt de politieke theologie weer terug op de theologische agenda. Een uitgebreide boekbespreking.
 
Een nieuwe kijk op oude dogma's? PDF Print Email
Written by   
Read more...
 


Sophie