Warning: Memcache::addserver() expects parameter 2 to be long, string given in /home/httpd/vhosts/sophieonline.nl/httpdocs/libraries/joomla/cache/storage/memcache.php on line 84
Winter 2003
Sophie
Sophie Sophie


Vraag nu een
GRATIS
proefnummer aan!

Vraag nu een gratis proefnummer aan!
Missie
Soφie is een uitgave van de Stichting voor Christelijke Filosofie. Zij biedt een intellectuele uitdaging door kritisch na te denken over actuele onderwerpen, geïnspireerd door de christelijke traditie.

Redactie
ing. P. de Boer
dhr. A. Deddens
mevr. drs. E.J. van Dijk
mevr. drs. M. Doornenbal
mevr. drs. R. Ebbers-van Aalst
dr. J. Ester
drs. I.D. Haarsma
prof. dr. J. Hoogland
dhr. A. Janse
dr. ir. R.A. Jongeneel
mevr. drs. D.G. Rots
dr. P.H. Vos
dr. K. van der Zwaag
Winter 2003

In het protest ligt onze kracht PDF Print Email
Written by   
 
Vaatvernauwing? PDF Print Email
Written by   
 
Inspiratie als aanpak PDF Print Email
Written by   
Om enig grip te krijgen op de (geestes)stemming in Nederland vandaag de dag, begin ik deze bijdrage met een gedicht van Vaclav Havel, ons aangereikt door Johan Stekelenburg in de bundel 'Waarom wordt in de senaat niets gedaan'.
 
De opstand van de burgers PDF Print Email
Written by   
Tegen de 'opstand van de burgers' (2002) wordt nogal verschillend aangekeken. Was het een incident, of een bijverschijnsel bij een noodzakelijke generatiewisseling in de politiek, een toevallige samenloop van omstandigheden zoals het einde van de loopbaan van Wim Kok en de hype rond de charismatische en paradoxale persoonlijkheid Pim Fortuyn?
 
De fantastische vlucht van de sciencefiction PDF Print Email
Written by   
In deze periode vertonen bioscopen de laatste delen van twee veelbekeken filmtrilogieen: 'The Lord of the Rings' en 'The Matrix'. Miljoenen fans wachten ook nog op het derde deel van de nieuwe 'Star Wars'-trilogie. Bovendien zijn alleen al op de Nederlandse televisiezenders minstens een dozijn sciencefictionseries te zien. (In de VS is er zelfs een apart televisiekanaal voor.) Weliswaar is sciencefiction als literair genre al minstens onder ons sinds Jules Verne en H.G. Wells hun bekende werken schreven (eind negentiende, begin twintigste eeuw). Maar nu het ook op film, tv of computerspelletje in beeld kan worden gebracht, lijkt sciencefiction pas echt een fantastische vlucht te nemen.
In sciencefiction gaat het om een gedachte-experiment: stel dat... stel dat we tot barbarij vervallen; stel dat er een wereldramp gebeurt. Wat dan? In dat gedachte-experiment draait alles om de vraag: wat maakt ons menselijk?
 
The Matrix PDF Print Email
Written by   
 
De onthechtingssamenleving PDF Print Email
Written by   
We leven in een samenleving die ik zou willen typeren als een onthechtingssamenleving. Daarmee bedoel ik dat de ervaring van sociale en culturele onthechting het bewustzijn van mensen en de samenleving al geheel stempelt en alarmeert.
 
Economie en ethiek in de landbouw PDF Print Email
Written by   
Er is op dit moment veel aandacht voor goed ondernemen. Enige tijd geleden bracht de SER een rapport uit met de titel 'De winst van waarden' waarin wordt ingegaan op 'maatschappelijk ondernemen'. Dit SER-rapport is slechts een van de producten van een hausse aan literatuur op het terrein van de bedrijfsethiek. Het lijkt echter moeilijk om over 'goed'of 'maatschappelijk' ondernemen te spreken als je niet eerst de vraag 'Wat is een onderneming?' hebt beantwoord. Immers, pas wanneer daar meer zicht op bestaat, kun je je ook rekenschap geven van wat er precies van de onderneming mag worden verwacht, of misschien ook juist niet mag worden verwacht.
 
Meer dan gelukzalige zelfvernietiging - Interview met Michael McGhee PDF Print Email
Written by   
 
Johannes Duns Scotus PDF Print Email
Written by   
 
Debat: Nederland is éénpartijstaat PDF Print Email
Written by   
 
Gilles Quispel, 'Valentinus de gnosticus en zijn Evangelie der Waarheid' PDF Print Email
Written by   
 
Wil Derkse, 'De universiteit als dienstbare gemeenschap' PDF Print Email
Written by   


 
Anton van Harskamp, 'Van fundi's, spirituelen en moralisten' PDF Print Email
Written by   
 
Hoax PDF Print Email
Written by   
 
Hebt moed, gij die op reis zijt - Sander Griffioen over het waagstuk dat traditie heet PDF Print Email
Written by   
'Tegen het eclectische, multiculturele, cultuurrelativistische enzovoorts... denken.' Zo kwam het nieuwste boek van VU-hoogleraar Sander Griffioen ter sprake in de boekenrubriek van 'Trouw'. Opmerkelijk want scherpe polemiek is een genre dat de Amsterdamse filosoof bij voorkeur mijdt. Zijn 'Moed tot cultuur' is veeleer een uitnodigend boek. Het wil uitnodigen tot het kiezen van een levensrichting, tot 'het gaan van een weg die aan het leven samenhang verleent'.
 


Sophie