Warning: Memcache::addserver() expects parameter 2 to be long, string given in /home/httpd/vhosts/sophieonline.nl/httpdocs/libraries/joomla/cache/storage/memcache.php on line 84
December 2011
Sophie
Sophie Sophie


Vraag nu een
GRATIS
proefnummer aan!

Vraag nu een gratis proefnummer aan!
Missie
Soφie is een uitgave van de Stichting voor Christelijke Filosofie. Zij biedt een intellectuele uitdaging door kritisch na te denken over actuele onderwerpen, geïnspireerd door de christelijke traditie.

Redactie
ing. P. de Boer
dhr. A. Deddens
mevr. drs. E.J. van Dijk
mevr. drs. M. Doornenbal
mevr. drs. R. Ebbers-van Aalst
dr. J. Ester
drs. I.D. Haarsma
prof. dr. J. Hoogland
dhr. A. Janse
dr. ir. R.A. Jongeneel
mevr. drs. D.G. Rots
dr. P.H. Vos
dr. K. van der Zwaag

December 2011Erdoorheen PDF Print Email
Written by   
Read more...
 
‘Een holle ruimte waarin je zit te schrapen’ PDF Print Email
Written by   

Angst is volgens psychiater en filosoof Gerrit Glas het uiteenvallen van de ik-zelfverhouding, samen met het besef dat je je er niet tegen kunt verzetten. Een interview over zijn fenomenologische benadering.

 
Arkzoekers en moslimcreationisten PDF Print Email
Written by   
Read more...
 
Angst is een avontuur dat ieder mens moet doorstaan PDF Print Email
Written by   

Angst willen we liever vermijden dan onder ogen zien. Het liefst kennen we helemaal geen angst. Volgens de Deense filosoof Søren Kierkegaard (1813-1855) doen we daarmee echter tekort aan de dubbelzinnige en diepere betekenis van dit fenomeen. Angst is weliswaar iets waarvan we bevrijd moeten worden, maar dat kan pas door er werkelijk doorheen te gaan. Want angst verwijst naar meer dan alleen een vervelende toestand of emotie. Angst laat zien wat het betekent om mens te zijn. Kierkegaard stelt zelfs dat de angst leren kennen ‘een avontuur is dat ieder mens moet doorstaan’. In dit artikel maak ik duidelijk waarom.

 
De detective: plezier in de angst PDF Print Email
Written by   

Hans Ester constateert een negatieve ontwikkeling in het verschijnsel detective: was het enkele decennia geleden nog gebruikelijk dat de angst uiteindelijk werd verdreven door het herstel van de morele orde, dat herstel blijft tegenwoordig uit. Wat zegt dat over ons en de manier waarop wij ons vermaken?

 
Non-fictie PDF Print Email
Written by   
Read more...
 
De vraag van Soφie: Waarom zijn we bang in het donker? PDF Print Email
Written by   

Hoe komt het dat dingen die we overdag helemaal niet eng vinden, bijvoorbeeld regen of wind, ’s avonds in het donker in één keer wel eng zijn? Dat is de vraag van Sophie de Vries.

Read more...
 
Veiligheid vraagt om een positief concept PDF Print Email
Written by   

Nederland is een van de veiligste landen ter wereld. Toch regeren angst en onrust het publieke debat over veiligheid. Een paradigmawisseling lijkt daarom nodig. Het denken in termen van angst en bedreiging leidt tot uitsluiting, terwijl veiligheid wezenlijk gebaseerd moet zijn op vertrouwen en dus op insluiting. Dat is de stelling van bestuurskundige Ronald van Steden.

 
Angst voor radicalisering is contraproductief PDF Print Email
Written by   

Als we Mohammed B. en Andreas Breivik symbool maken voor geradicaliseerde jongeren voeden we de angst, die als een self-fulfilling prophecy gaat werken. We moeten jongeren echter vertrouwen geven en interesse tonen. Alleen dan werkt een democratie zelfreinigend en kunnen idealen worden omgebogen. Dat is de overtuiging van onderzoeker Stijn Sieckelinck, die op dit onderwerp promoveerde.1

 
‘Geen gevaar voor de volksgezondheid…’ PDF Print Email
Written by   
Read more...
 
‘Risico kwam op het wereldtoneel, toen God het verliet’ PDF Print Email
Written by   

Zekerheid is in onze risicosamenleving alleen nog maar gebaseerd op wantrouwen (securitas) en niet meer, zoals vroeger, op overgave (certitudo).

Read more...
 
Onzekerheid en angst in de economie PDF Print Email
Written by   

In deze bijdrage vragen we ons af hoe het zit met angst en onzekerheid in de economie. Waarom speelt dat juist nu zo op? Wat kunnen we van deze crisis leren? Is er een oplossing en in welke richting moet die dan worden gezocht?

 
Griezelen en grimlachen. Het sublieme bij Burke, Kant en Lyotard PDF Print Email
Written by   

Angst heeft een negatieve bijklank. Het ligt dus niet voor de hand dat we aangetrokken worden door angstwekkende ervaringen. Echter: waarom blijven we aan de buis gekluisterd bij de beelden van natuurrampen? Hoe kan het dat we worden aangetrokken door kunstwerken die ons choqueren? En: waarom voelen we ons nietig onder de sterrenhemel, maar heeft deze ervaring toch iets moois? Laura Stoop onderzoekt deze vragen aan de hand van het sublieme, een begrip uit de esthetica.

 
 
Debat: De christelijke godsdienst is gebaseerd op angst PDF Print Email
Written by   
Read more...
 
Vrije wil als bewuste aansturing. Enkele aantekeningen vanuit de christelijke traditie PDF Print Email
Written by   

Het boek Vrije wil van Tjeerd van de Laar en Sander Voerman wordt gebruikt in de examenklassen filosofie. Mij is gevraagd om ‘links’ te leggen met het christelijke denken. Hieronder de laatste aflevering, over hoofdstuk 4: moeten wij christenen vasthouden aan het bestaan van ‘libertaristische’ vrijheid? Of past het compatibilisme beter bij ons geloof?

Read more...
 
Een geheim PDF Print Email
Written by   
Read more...
 
Veiligheidsbladen PDF Print Email
Written by   
Read more...
 
Lars and the real Girl PDF Print Email
Written by   

Hoe ga je als gemeenschap om met mensen die bang zijn voor de medemens, schrikken van elk contact en volstrekt afwijkend gedrag vertonen? Dat is het hoofdthema van de ontroerende film Lars and the real girl.

 
Moderne theologie als mix van positivisme en postmodernisme PDF Print Email
Written by   

Moeten theologen zwijgen over God? Theologie heeft allesbehalve te maken met kennis, stelt Harry Kuitert in zijn recente boek Alles behalve kennis. Ze onderzoekt slechts geloofsvoorstellingen van mensen die weer het product van eigen verbeelding zijn. Klaas Hendrikse zegt in zijn nieuwste boek God bestaat niet en Jezus is zijn zoon niets anders: „De eerste goden zijn naar buiten gerichte menselijke projecties. De latere trouwens ook.”

Read more...
 
Mijn interesse ligt bij het ontwerpen van letters PDF Print Email
Written by   
Read more...
 


Sophie