Warning: Memcache::addserver() expects parameter 2 to be long, string given in /home/httpd/vhosts/sophieonline.nl/httpdocs/libraries/joomla/cache/storage/memcache.php on line 84
Herfst 2010
Sophie
Sophie Sophie


Vraag nu een
GRATIS
proefnummer aan!

Vraag nu een gratis proefnummer aan!
Missie
Soφie is een uitgave van de Stichting voor Christelijke Filosofie. Zij biedt een intellectuele uitdaging door kritisch na te denken over actuele onderwerpen, geïnspireerd door de christelijke traditie.

Redactie
ing. P. de Boer
dhr. A. Deddens
mevr. drs. E.J. van Dijk
mevr. drs. M. Doornenbal
mevr. drs. R. Ebbers-van Aalst
dr. J. Ester
drs. I.D. Haarsma
prof. dr. J. Hoogland
dhr. A. Janse
dr. ir. R.A. Jongeneel
mevr. drs. D.G. Rots
dr. P.H. Vos
dr. K. van der Zwaag

Herfst 2010Tijd besparen PDF Print Email
Written by   
Read more...
 
Help! Overal moslims PDF Print Email
Written by   

Een visie op nationale identiteit en integratie in de context van groeiende aantallen Moslims, geïnspireerd door de Tsjechische filosoof en Staatsman Thomas Garrigue Masaryk (1850-1937)

 
Oecumene van het vat PDF Print Email
Written by   
Read more...
 
Een goed rentmeester eet geen gehaktballen PDF Print Email
Written by   

Een leeservaring van het boek ‘Dieren Eten’ van Jonathan Safran Foer

Als klein jongetje at Jonathan Safran Foer kip met worteltjes bij zijn oma en nog steeds is dat het lekkerste wat hij ooit heeft gegeten. Hij begint daarmee zijn boek Dieren eten en boeit daarmee zijn lezer vanaf de eerste bladzijde. Want wat maakte die maaltijd van zijn oma zo bijzonder? Niet de kip, ook niet de worteltjes, maar de ervaring van onvoorwaardelijke liefde, van geborgenheid, van een familieband. Safran Foer beschrijft dat zijn Joodse oma nooit varkensvlees zou eten, ook niet toen ze in het naoorlogse Oost-Europa bijna stierf van de honger. Welke ingrediënten bepalen immers de kwaliteit van een goede maaltijd? Het zullen toch vooral de gemeenschappelijke voorgeschiedenis, de omgeving en de disgenoten zijn.

 
Hebzucht of genade? PDF Print Email
Written by   
Read more...
 
Een mystagoog helpt zoeken PDF Print Email
Written by   

Veel spirituele zoekers zijn volgens Mariska van Beusichem gediend met een vorm van mystagogie die hen helpt om hun ervaringen-van-het-heilige te duiden en in hun leven te verankeren. Of deze ervaringen zelf naar een objectieve werkelijkheid verwijzen, kan niet wetenschappelijk worden vastgesteld. Wel kunnen zij fenomenologisch worden bestudeerd. Zij verdienen het namelijk om serieus te worden genomen omdat het ervaringen zijn die op grote schaal worden gemeld en ook door anderen kunnen worden aangevoeld. De christelijke traditie zou vandaag aan spirituele zoekers dienstbaar kunnen zijn door haar schatkamer van soms al eeuwenoude mystagogische teksten te openen.

 
Principiele verschillen PDF Print Email
Written by   
Read more...
 
'Alles wat van mij is, is van jou' - Het populisme is de nieuwe sociale kwestie PDF Print Email
Written by   

Ik vraag het mij vaak af: wat zou er gebeuren als we het weer zouden gaan geloven en ernaar zouden gaan handelen? Als we weer zouden gaan geloven dat de God van hemel en aarde de God is van verbondenheid en gemeenschap, dat onze toekomst toebehoort aan de God van de geschiedenis, die naar Bijbelse getuigenis tegelijkertijd een God is van gerechtigheid en barmhartigheid. Dat het dus niet van ons afhangt of betrokkenheid en liefde het laatste woord hebben, maar dat het alleen maar aan ons is te kiezen of wij in de ruimte van deze woorden opgenomen zullen worden. We zouden minder angstig zijn, denk ik, minder bezorgd, minder denken dat het Ungeheuer voor de deur staat en de onderbuik van de samenleving op het punt staat de macht over te nemen.

 
Leve de burgerlijkheid! PDF Print Email
Written by   

Er wordt in Nederland erg veel gepraat over grensoverschrijdend gedrag, in de politiek, op straat, op internet, over verruwing van taal, over korte lontjes, over aanvallen op de rechtsstaat, over het feit dat Wilders over een ‘kopvoddentaks’ kan spreken en er veel stemmen mee binnenhaalt. We spreken veel over symptomen, over uitingen. En gemakkelijk laten we er massieve kwalificaties op los: dit is het kwaad; hier wordt een absolute grens gepasseerd; dit kan niet; dit mag niet; dit is populisme, et cetera. In deze bijdrage wil me op dit punt in te houden en vooral te spreken over de onderliggende ervaringen, behoeften, frustraties, verwachtingen. Ik wil niet direct veroordelen, maar begrijpen, proberen mee te voelen, wat sociologen noemen ‘verstehen’. Waar zit de pijn bij allerlei groepen in onze samenleving, de pijn die er wellicht toe leidt dat men Wilders stemt of er wellicht toch onderhuids enige sympathie voor heeft? Als thema kies ik een Fries gezegde: Elts sprekt fan myn sûpen, mar wa wit fan myn toarst? (‘Iedereen praat over mijn zuipen, maar wie weet van mijn dorst?’)

 
De hermeneutiek is van vitaal belang PDF Print Email
Written by   
Read more...
 
De marginalisering van de intellectueel PDF Print Email
Written by   

Deskundigheid, kennis van zaken wordt in onze tijd niet meer op prijs gesteld. Iedereen kan alles en heeft overal toegang toe. Rob Riemen van het Nexus Instituut publiceerde onlangs een pleidooi voor herwaardering van de adel van de geest. Hans Ester analyseert Riemens boek en vergelijkbare publicaties van Benda en Furedi en komt tot de conclusie dat het najagen van een wetenschapsideaal zonder het inbrengen van de eigen levensbeschouwing niet het hele verhaal kan zijn.

 
Terrorisme en grondrechten PDF Print Email
Written by   
Read more...
 
Emoties, wat zijn dat? Over voetbal, verkiezingen en veel meer PDF Print Email
Written by   

Het is 14 juni 2010. Vanmiddag speelt Nederland tegen Denemarken op het WK voetbal in Zuid-Afrika. Vanochtend surveilleerde ik op school bij de laatste toetsweek van dit schooljaar. Ik was een van de weinigen die niet iets met oranje aanhad. De meeste collega’s hadden een oranje T-shirt, een oranje broche of een ander oranje detail aan of op. Veel leerlingen hadden zich ook uitgedost in oranje. Buiten klonk het gezoem van de vuvuzela’s, de voetbaltoeters die dit jaar alomtegenwoordig zijn. De kinderen mochten in het oranje naar de crèche en een van de leidsters kwam met oranje berenlaarzen binnen. Op straat hangen vlaggetjes en veel huizen zijn versierd met ballonnen. En vanmiddag begint het pas.

Read more...
 
Bart Jan Spruyt - Boodschap aan de samenleving PDF Print Email
Written by   

Christenen hebben te veel vertrouwd op de muren om hun zuil. Er was veel oog voor de dijken rondom het christelijke wereldje, maar er werd niet gezien dat de wereld daarbinnen aan het afzwakken, aan het verpulveren was. Terwijl het uiteindelijk aankomt op de innerlijke vorming van elk individu. Wij hebben sterke mensen nodig. De opvoeding en het onderwijs moeten een vormende kracht zijn. De karakters en gewetens van mensen moeten worden gevormd, zodat we kritische en weerbare mensen worden. Aldus Bart Jan Spruyt, die zich vaak weerbaar toont in het publieke debat.

 


Sophie