Warning: Memcache::addserver() expects parameter 2 to be long, string given in /home/httpd/vhosts/sophieonline.nl/httpdocs/libraries/joomla/cache/storage/memcache.php on line 84
Meer dan ontspanning alleen
Sophie
Sophie Sophie


Vraag nu een
GRATIS
proefnummer aan!

Vraag nu een gratis proefnummer aan!
Missie
Soφie is een uitgave van de Stichting voor Christelijke Filosofie. Zij biedt een intellectuele uitdaging door kritisch na te denken over actuele onderwerpen, geïnspireerd door de christelijke traditie.

Redactie
ing. P. de Boer
dhr. A. Deddens
mevr. drs. E.J. van Dijk
mevr. drs. M. Doornenbal
mevr. drs. R. Ebbers-van Aalst
dr. J. Ester
drs. I.D. Haarsma
prof. dr. J. Hoogland
dhr. A. Janse
dr. ir. R.A. Jongeneel
mevr. drs. D.G. Rots
dr. P.H. Vos
dr. K. van der Zwaag
Meer dan ontspanning alleen PDF Print Email
Written by   

De Britse filosoof Roger Scruton geeft in zijn betoog over het belang van muziek aan dat goede muziek meer is dan alleen maar ontspanning. Hij voert een pleidooi voor tonale muziek en beroept zich daarbij regelmatig op Adorno. Vanwege de korte lijnen en vele herhalingen vindt Scruton jazzmuziek alleen bevrediging voor de korte termijn opleveren. De muziek van Beethoven daarentegen doet een beroep op de geest. Vervolgens probeert hij dat in een vrij technisch betoog aan te tonen aan de hand van het eerste deel van Beethovens Negende Symfonie.

In het boekje wordt op zijn stellingen gereageerd in de bijdrage van Meelberg. Hij geeft aan dat muziek niet alleen een interactie is tussen de geest en de muziek, maar ook een lichamelijk aspect heeft. Ons geheugen is niet alleen mentaal maar ook fysiek. Denk maar aan een pianist die een muziekstuk speelt. Het neerzetten van de vingers gaat na verloop van tijd zonder erbij na te denken. Daarnaast bespreekt hij een stuk atonale muziek (Sur Incises) om duidelijk te maken dat bij deze muziek niet alleen een intellectueel beroep wordt gedaan op de luisteraar, maar dat die er ook met z’n lichaam bij betrokken is. Desondanks heeft hij me niet enthousiast gemaakt voor atonale muziek.

De laatste bijdrage in het boekje is van de hand van Hoondert. Hij schrijft over de betekenisgeving van muziek. Daarbij geeft hij een interessant voorbeeld van een protestantse jongere die tijdens een door zijn kerk georganiseerde danceparty zei: ‘Dit is pure worship.’ Hierbij komt de vraag naar de verhouding tussen trancedans en transcendentie naar voren. We zien steeds vaker dat bij christelijke jongerenbijeenkomsten (populaire) muziek, lichamelijkheid (dans en opheffen van de handen) en zingeving met elkaar worden verbonden. Dit geeft een goede aanzet om verder over na te denken.

Twee mooie citaten wil ik u ten slotte niet onthouden: ‘Een toon kunnen we fundamenteel beschouwen als een intervallische oriëntatie’ en ‘dat muziek fundamenteel beweging is’.

 

 

N.a.v. Meer dan ontspanning alleen. Over het belang van muziek, door Roger Scruton, Vincent Meelberg en Martin Hoondert, 80 blz., prijs € 14,90. Damon, Budel, 2010.

 
Sophie