Warning: Memcache::addserver() expects parameter 2 to be long, string given in /home/httpd/vhosts/sophieonline.nl/httpdocs/libraries/joomla/cache/storage/memcache.php on line 84
Een Engelsman in Frankrijk
Sophie
Sophie Sophie


Vraag nu een
GRATIS
proefnummer aan!

Vraag nu een gratis proefnummer aan!
Missie
Soφie is een uitgave van de Stichting voor Christelijke Filosofie. Zij biedt een intellectuele uitdaging door kritisch na te denken over actuele onderwerpen, geïnspireerd door de christelijke traditie.

Redactie
ing. P. de Boer
dhr. A. Deddens
mevr. drs. E.J. van Dijk
mevr. drs. M. Doornenbal
mevr. drs. R. Ebbers-van Aalst
dr. J. Ester
drs. I.D. Haarsma
prof. dr. J. Hoogland
dhr. A. Janse
dr. ir. R.A. Jongeneel
mevr. drs. D.G. Rots
dr. P.H. Vos
dr. K. van der Zwaag
Een Engelsman in Frankrijk PDF Print Email
Written by   

De Brit John Stuart Mill (1806-1873) is een belangrijke persoon in de geschiedenis van het Europese liberalisme. Met name zijn beroemde boek On Liberty is hiervoor van grondleggende betekenis. In het boek Een Engelsman in Frankrijk beschrijft de historicus Cor Hermans hoe leven en werk van Mill werden beïnvloed door de Franse cultuur. Mill leefde en werkte jarenlang in Frankrijk en had een huis in Avignon. Daarmee komt het stereotiepe beeld van Mill als individualist en laissez faire-liberaal in een ander daglicht te staan.

Hermans maakt op boeiende wijze duidelijk hoe Mill door de persoonlijk relaties die hij had met mensen als Coleridge, Saint-Simon, Comte en anderen in zijn denken de invloed onderging van de Romantiek, het socialisme en het positivisme. Mill, een van de meest gelezen Britse filosofen, oriënteerde zich voor zijn denken in belangrijke mate op het continentale Frankrijk. Daar verwachtte hij meer van dan van het zelfgenoegzame en conservatieve Britse denken. Interessant is de beschrijving hoe Mill worstelde met het utilisme van Bentham en zijn vader James Mill, en hoe hij tot een bredere opvatting hiervan kwam, waarbij hij zo ongeveer op alle hoofdelementen van het utilisme kritiek had en daarvan afstand nam. Mede onder invloed van zijn vrouw Henriette Taylor integreerde hij socialistische aspecten in zijn denken. Hoewel hij de vrijheid van het individu een heel centrale plaats toekende, pleitte hij ook voor een positieve rol van de overheid, bijvoorbeeld voor een actieve staatspolitiek met betrekking tot onderwijs.

Het beeld dat in het boek wordt geschetst, is dat van Mill als een progressieve en radicale liberaal die naast het individu ook de samenleving niet vergat, een cultuurcriticus die wilde afrekenen met de aristocratische cultuur en haar theocratie en een utilist die verder keek dan egoïsme en materialisme.


N.a.v. Cor Hermans, Een Engelsman in Frankrijk; Een geschiedenis van John Stuart Mill. ISBN 9789085064619, Uitgeverij Boom, € 24,90

 
Sophie