Warning: Memcache::addserver() expects parameter 2 to be long, string given in /home/httpd/vhosts/sophieonline.nl/httpdocs/libraries/joomla/cache/storage/memcache.php on line 84
Het toevallige meesterwerk
Sophie
Sophie Sophie


Vraag nu een
GRATIS
proefnummer aan!

Vraag nu een gratis proefnummer aan!
Missie
Soφie is een uitgave van de Stichting voor Christelijke Filosofie. Zij biedt een intellectuele uitdaging door kritisch na te denken over actuele onderwerpen, geïnspireerd door de christelijke traditie.

Redactie
ing. P. de Boer
dhr. A. Deddens
mevr. drs. E.J. van Dijk
mevr. drs. M. Doornenbal
mevr. drs. R. Ebbers-van Aalst
dr. J. Ester
drs. I.D. Haarsma
prof. dr. J. Hoogland
dhr. A. Janse
dr. ir. R.A. Jongeneel
mevr. drs. D.G. Rots
dr. P.H. Vos
dr. K. van der Zwaag
Het toevallige meesterwerk PDF Print Email
Written by   

Maandagmorgen gaf professor S.U. Zuidema zijn inleidingcolleges tot de filosofie, bedoeld voor alle studenten aan de vu. Wij spreken over de jaren zestig. Zuidema wist je aandacht op een boeiende manier vast te houden, alhoewel het studentenleven al snel gaten sloeg in de opkomst. Later, vele jaren later, volgde ik hem als student in de filosofie. Hij had een levendige en opgewonden (s)preekstijl en een slecht hart, dus moest ik hem af en toe, op zijn eigen verzoek, tot kalmte manen. Zijn college over de geschiedenis van het begrip ‘uitverkiezing’, beginnend met het begrip pronoia (voorzienigheid) van de Grieken, en eindigend met het fatalisme der zeer zwaar gereformeerden, kan ik nog bijna woordelijk weergeven. Zij betekende voor mij de bevrijding uit een theologisch- filosofisch keurslijf, en onderstreepte de kracht van ideeën. Naast Zuidema was daar Van Riessen, rondborstig, veel minder gepolijst maar altijd helder en altijd bezig de theorie naar het veld van de ‘naïeve ervaring’ te brengen. Die naïeve ervaring waar Dooyeweerd, terecht, zo’n hoge pet van op had. Helaas merkte je daar te weinig van in zijn geschriften en nog veel minder in die van zijn navolgers. Zo verkreeg de Wijsbegeerte der Wetsidee de naam van een ontoegankelijk en onbegrijpelijk denksysteem.

 
Sophie