Warning: Memcache::addserver() expects parameter 2 to be long, string given in /home/httpd/vhosts/sophieonline.nl/httpdocs/libraries/joomla/cache/storage/memcache.php on line 84
In memoriam Joop Haak (1947-2007): Denken vanuit de ander
Sophie
Sophie Sophie


Vraag nu een
GRATIS
proefnummer aan!

Vraag nu een gratis proefnummer aan!
Missie
Soφie is een uitgave van de Stichting voor Christelijke Filosofie. Zij biedt een intellectuele uitdaging door kritisch na te denken over actuele onderwerpen, geïnspireerd door de christelijke traditie.

Redactie
ing. P. de Boer
dhr. A. Deddens
mevr. drs. E.J. van Dijk
mevr. drs. M. Doornenbal
mevr. drs. R. Ebbers-van Aalst
dr. J. Ester
drs. I.D. Haarsma
prof. dr. J. Hoogland
dhr. A. Janse
dr. ir. R.A. Jongeneel
mevr. drs. D.G. Rots
dr. P.H. Vos
dr. K. van der Zwaag
In memoriam Joop Haak (1947-2007): Denken vanuit de ander PDF Print Email
Written by   

Plotseling is Joop Haak overleden. Wij missen een bijzonder mens, een bestuurslid met passie, een man die sterk was en tegelijk ook kwetsbaar, iemand die als denker een doener en als doener een denker was.

Joop Haak werd geboeid door mensen, door hun handelen en door hun motieven. Daarom verliet hij zijn eerste liefde, de fysica, en richtte hij zich op organisaties. Het stond voor hem vast dat mensen en organisaties meer vanuit de ander moeten denken: een bedrijf vanuit de klant, een docent vanuit de student. Dan komen beide partijen beter tot hun recht. Joop Haak filosofeerde daar ook over. Verschillende keren bracht hij zijn gedachten naar voren in een workshop op de jaarlijkse studiedag van de Vereniging voor Reformatorische Wijsbegeerte in januari. Als bestuurslid hield hij het denken vanuit de ander ook aan de vereniging zelf voor.

Joop had veel visie om het werk van onze vereniging in bredere lagen van de samenleving onder de aandacht te brengen. Dat kwam omdat hij zelf ook geraakt was door de reformatorische wijsbegeerte en de betekenis daarvan voor zijn leven. Hij heeft zowel in de vergaderingen van het bestuur als ook in commissieverband veel bijgedragen aan de vernieuwde strategie van de vereniging.
Voorts was hij als ambassadeur van de vereniging in verschillende besturen en fora onze gewaardeerde vertegenwoordiger.

Ten slotte was hij als penningmeester de bewaarder van de schatkist.
Kortom: een veelkleurig en getalenteerd mens.

Wie wil denken vanuit de ander stuit op wijsgerige thema’s als zin en relatie. Joop Haak sprak daarover vanuit zijn geloof in de God van de bijbel die zich met mensen verbindt. Die verbinding is niet verbroken.

Wij zijn God dankbaar voor wat Joop Haak onder ons mocht zijn en zullen hem missen.

Peter Blokhuis, oud-voorzitter en Ab Berger, voorzitter vereniging en stichting voor Reformatorische Wijsbegeerte

 
Sophie