Warning: Memcache::addserver() expects parameter 2 to be long, string given in /home/httpd/vhosts/sophieonline.nl/httpdocs/libraries/joomla/cache/storage/memcache.php on line 84
Uit de wachtstand
Sophie
Sophie Sophie


Vraag nu een
GRATIS
proefnummer aan!

Vraag nu een gratis proefnummer aan!
Missie
Soφie is een uitgave van de Stichting voor Christelijke Filosofie. Zij biedt een intellectuele uitdaging door kritisch na te denken over actuele onderwerpen, geïnspireerd door de christelijke traditie.

Redactie
ing. P. de Boer
dhr. A. Deddens
mevr. drs. E.J. van Dijk
mevr. drs. M. Doornenbal
mevr. drs. R. Ebbers-van Aalst
dr. J. Ester
drs. I.D. Haarsma
prof. dr. J. Hoogland
dhr. A. Janse
dr. ir. R.A. Jongeneel
mevr. drs. D.G. Rots
dr. P.H. Vos
dr. K. van der Zwaag
Uit de wachtstand PDF Print Email
Written by   

In de literatuur krioelt het van mensen die wachten tot hun leven echt begint. Neem de hoofdpersoon uit Petropolis van Anya Ulinich, die het gevoel had dat “haar eigen leven om de hoek op haar wachtte, ongebruikt en ongeleefd.” Dat gevoel verzinnen schrijvers niet, want in het echte leven staan ook veel mensen in de wachtstand. Ze wachten op de Grote Gebeurtenis, die hun leven radicaal zal veranderen en vullen. Soms is dat heel concreet het vakdiploma, de kloosterretraite, het miljoenenlot uit de loterij of wat fotografe Annabel Oosteweeghel observeerde bij Poolse werknemers in Nederland: “ze willen hier niet zijn, ze leven niet echt, ze zijn in afwachting van een beter leven in Polen.” Maar vaak is de verwachting vager en koesteren mensen een onbestemd verlangen naar eigenlijk leven. Intussen besteden ze hun tijd aan minder grootse en meeslepende zaken. De essentie van wachten lijkt mij te zijn dat hierna iets belangrijkers komt. Belangrijke mensen zijn mensen die niet hoeven te wachten.

Ik zou graag willen weten hoeveel literaire personages wachten op hun Godot, maar nog liever wil ik weten hoeveel mensen in werkelijkheid een leven leiden als waren ze wachtgelder, interimmanager, toeschouwer, buitenstaander. Onder hen zullen vermoedelijk veel christenen zijn, zij die in min of meer blijde verwachting van het eeuwige leven het aardse leven niet volledig serieus nemen.

Als hierover een enquête gehouden zou worden, zouden theologen vragen naar het ware, zinvolle, gezegende leven. Maar ook filosofen van de levenskunst zouden onderzoek kunnen doen. Zij beoefenen de discipline waarin het schone (kunst), goede (leven) en ware (filosofie) bij elkaar komen en zouden erover kunnen nadenken hoe wachten en leven zich met elkaar verhouden. Kun je je een levenskunstenaar in de wachtstand voorstellen? Wat vind je van de vrouw die een prins op een wit paard wil trouwen en diens rijdier, als dat donkergetint blijkt te zijn, wit schildert? Is de wachtstand een vorm van bestaan of van leven? Wat is voorpret voor een belevenis?

Dat zijn interessante, zelfs relevante vragen. God verhoede echter dat u uw leven uitstelt totdat u zich uitputtend hebt bezonnen op het uitgestelde leven. Er zijn belangrijker dingen. 

 
Sophie